Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Акробат співу


Автори: Марат Каменщиков

12 лютого 2017 року в Лос-Анджелесі у віці 76 років помер Елвін Джерро – джазовий музикант, 7-разовий володар премії «Греммі», популяризатор музики, один з небагатьох, хто отримував «Греммі» одразу у трьох стилях (джаз, ритм-н-блюз, поп), «найвидатніший джазовий співак свого часу».

Елвін народився в сім’ї музикантів і з дитинства мріяв співати, «з 9 чи 10 років» – згадував він в одному з останніх інтерв’ю. Батько був священником в Церкві адвентистів сьомого дня і співав в хорі, мати грала в церкві на піаніно, в їх домі постійно звучала музика. Елвін здобув ступінь бакалавра з психології в коледжі, потім закінчив Університет штату Айова і переїхав у Сан-Франциско, де працював консультантом з професійної реабілітації. Не полишаючи свою мрію, вечорами співав в джазовому клубі: спочатку в складі тріо, а з 1967 року (з 27 років) – вдвох із гітаристом Хуліо Мартінесом. Дует швидко став хітом нічного клубу. Місцевий успіх давав надію на подальшу реалізацію таланту співака. Настав час обирати між роботою консультанта і музичною кар’єрою.

«Я був не готовий... Не готовий. Але я почав»

В 28 років Ел Джерро полишив основну роботу і переїхав до Лос-Анджелеса. Він почав виступати на більших сценах і на телебаченні – в першому вечірньому шоу «Saturday Night Live». Через 7 років його сценічний виступ побачив шукач талантів студії звукозапису. Перша платівка «We Got By» 1976 року була випущена за два тижні і одразу подарувала співакові міжнародне визнання. Два альбоми поспіль отримали нагороду «Echo», яку називають «німецьким «Греммі», а справжній американський «Греммі» прийшов за третій альбом «Look To The Rainbow», в 1978 році. За свій особливий стиль, заспокійливий баритон і особливо відточене стаккато він отримав прізвисько «Акробат скету». [Скет — особливий жанр джазової імпровізації, який співається складами або імітуючи музичні чи шумові інструменти. Особливий елемент жанру – гумористичний характер імпровізації. Відомі представники: Луї Армстронг, Боббі МакФеррін, Діззі Гіллеспі, Елла Фіцджеральд, Кеб Келлоуей, Аніта О'Дей, Лео Уотсон, Скетмен Джон, Террі Тейлор].

В 41 рік Ел Джерро записав свій найпопулярніший альбом «Breakin' Away» з хітом «We're in This Love Together». Цей альбом став №1 в джазових і ритм-н-блюз чартах і отримав дві премії «Греммі».

«Мабуть, найважливіше, що я роблю — даю їм натхнення бути кимось і рухатися до якоїсь мети в житті»

Після 50 років на сцені, маючи статус зірки світового класу, Ел Джерро не полишав роботу з людьми. В різних куточках країни він проводив майстер-класи для молодих музикантів. Разом із дружиною працював над проектом музичних уроків для дітей, де щедро ділився своїми вміннями і відкриттями.

Попри успіхи в шоу-бізнесі, Ел Джерро не втратив скромність, зв’язок з рідною громадою і близькими людьми, любов до свого рідного міста Мілуокі. «Це мій дім. Коли люди з рідного міста аплодують... – в цілому світі немає нічого подібного до цього. Нічого у всьому світі. Я маю Греммі з цієї країни і з тої країни, хо-хо, й інші нагороди, але я з Мілуокі. І коли люди з Мілуокі кажуть «Дякуємо, Ел! Ми пишаємося тобою, ти змусив нас пишатись тобою» – це воно. Це воно! Дякую!» «Я – не один з тих вдатних артистів, які мають розкіш постійно видавати альбоми, які мають великі продажі. Я дійсно досі записуюсь лише тому, що даю багато концертів. Люди йдуть послухати живі концерти Ела Джерро і, на щастя, деякі з них купують платівки».

В 76 років Ел продовжував планувати майбутнє: записи нових пісень, виступи на нових сценах, соціальну роботу. Останні 5 років свого життя він активно подорожував з концертними турами. Несподівано опинившись в лікарні після концерту в Лос-Анджелесі, він скасував подальші концерти туру. Ще за два дні його серце зупинилося.

Елвін Джерро – приклад людини, яка по-справжньому вміла мріяти і йти за своїм покликанням, даючи приклад і натхнення іншим, приклад доброї і чуйної людини. В житті Ела не все складалося з першого разу, проте він завжди вірив у свою мрію і надихав робити це інших: «Це починається з мрії. Втілюючи те, що ти бачиш в своїй голові. Мрійте! Мрійте про велике! Робіть це! Падайте, підіймайтеся, струшуйте з себе пил – і йдіть далі!».

«Я вважаю, є дещо корисне в боротьбі – чіпкість. Це шлях здійснити будь-що в твоєму житті: ти йдеш далі».

«Його другим пріоритетом була музика. Третього — не було. Його першим пріоритетом, набагато більшим за все інше, було зцілення і втішання того, хто цього потребує. Чи це емоційний біль, чи фізичний дискомфорт, чи інше страждання — він відчував потребу заспокоїти наші думки і серця. Він хотів бачити теплу, ствердну посмішку там, де її до цього не було. Пісня була лише інструментом для того, щоб це сталося».

Декілька відеозаписів цього чудового виконавця, які допоможуть Вам побачити його справжню доброту і насолодитися майстерністю виконання: