Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Черепаха


Черепаха

Черепаха втілює Всесвіт, Матір-Землю, Місяць, стихію води, початок творіння, безсмертя, а також стабільність, час, мудрість і силу.

На Сході черепаха є образом самого Всесвіту. Панцир черепахи зверху круглий, як небокрай, а знизу рівний, як земля. Сама черепаха може бути символом універсальної людини і правителя. З нею пов'язують початок творення, тому в царських гробницях кожен стовп стояв на черепасі. Вона також пов'язана з символізмом води. Вміння черепахи повністю увійти в свій панцир може означати концентрацію, повернення до первісного стану. Знамените довголіття черепахи символізує безсмертя. Стверджують, що мати всіх черепах була створена з води і вогню; за іншою версією — зі світла зірок, що утворюють сузір'я Стрільця.герб та девіз Козімо Медічі

Західний символізм черепахи менш різноманітний, хоча також пов'язаний зі всесвітом, водним початком та жіночим принципом. Найбільш повно його сенс і девіз відображають герб та девіз Козімо Медічі: черепаха, яка подорожує з парусом на спині і напис на латині «Festina lente» — «Поспішай повільно».

В Китаї черепаха — стародавній символ миру і космічного порядку: верхня опукла частина панциру черепахи представляє собою небокрай, чоловічий початок ян, а нижня квадратна — Землю, яка пливе водами Світового Океану, жіночий початок інь. Черепаха приносить у світ рівновагу. Легендарна Нюй-ва, закріплюючи небесний край, відрізала ноги величезній черепасі і зробила їх опорами Неба. З іншого боку, легенди говорять про те, як п'ять плаваючих в морі священних гір, які були пристановищем безсмертних, отримали рівновагу завдяки підтримці п'ятнадцяти черепах. Кам'яні черепахи, які тримають на собі стовпи імператорських склепів — нагадування про легендарну Ао, черепаху, яка тримає на своїй спині земний диск.

Вважається, що черепаха володіє мудрістю. Чарівна черепаха, яка вийшла з ріки, відкрила Великому Ю, що боровся з повінню, ідею поділу землі на Дев'ять областей. В китайській п'ятеричній моделі світу черепаха представляє володаря півночі Чжуан-сюя, якому відповідали вода, зима, чорний колір, енергія інь.

Різноманітні лінії та знаки на панцирі черепах нагадують символи і сузір'я на небі, тому панцирі черепах використовувались для гадання і передбачення долі. На панцирі міфічної черепахи був окреслений космічний трактат під назвою «Хон Фан» («Всезагальне Правило»).

Згідно японських вірувань, черепаха підтримує Світову Гору і відображує довголіття, підтримку та успіх. Річкова черепаха асоціюється з писемністю і, відповідно, з черепаха підтримує Світову Горумудрістю. Найбільшу популярність принесла в Японії легенда про Урасіма Таро — рибака, який завдяки допомозі відпущеної ним на волю черепахи потрапляє до палацу морського володаря, де не помічає плину часу. Лише повернувшись на батьківщину, він усвідомлює скільки земних років пройшло з того часу...

В Стародавній Індії Каш'япа («черепаха») — пращур усіх живих створінь; в міфах особливо підкреслюється притаманний черепасі символізм стабільності. Вона підтримує слона, на спині якого тримається світ, при цьому слон — відтворення чоловічого початку, а черепаха — жіночого. Черепаха - одна з аватар Вішну. Підтримуючи гору Мандара, Вішну в образі черепахи вніс стабільність під час збивання світового океану; з іншого боку, вважається, що зі спини цієї черепахи росте Космічне Дерево.

Згідно уявленням Вавилону, на самому нижньому рівні Світової Гори, в основі якої розливається бездонне море, знаходяться символи чотирьох стихій - першоелементів, які стали основою всіх речей: справа — ліхтар Нуску, бога світла і вогню; зліва — бик Адада, бога грому, повітря і бурі; внизу — скорпіон, який живе на землі; а зверху — черепаха, на лапах якої тримається вся космічна гора. Черепаха є твариною, пов'язаною з Еа (Енкі), володарем водних глибин.

В давньогрецькій міфології черепаха — символ створення світу, стабільності та оновлення. Черепаха була присвячена Пану, володарю Всесвіту. Символізуючи жіночий початок, черепаха є атрибутом Афродіти (Венери), що з'явилась з морської піни. Окрім цього, вона пов'язана з богом Гермесом (Меркурієм): з її панцира він створив кіфару, яку потім віддав Апполону.

В алхімії черепаха символізує матерію на початку процесу перетворення, «неподільну масу». Через свою повільність вона відтворює природну еволюцію в протиставлення еволюції духовній.