Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Полонені Матриці. Людина чи Машина?

Автори: Джилад Соммер

За останні десятиліття технічний прогрес докорінно змінив наш спосіб життя. Вже навіть важко уявити, як ми жили раніше, коли ще не було ані поновлень статусу, ні селфі, ні електронної пошти. Що робили люди до появи YouTube, Facebook?

Проте існує різне ставлення до прискореного розвитку техніки.

З одного боку, багато людей схильні вважати технічний прогрес ознакою культурного прогресу. Звідси випливає, що вдосконалення техніки призводить до покращення суспільства і, загалом, до кращого життя. Дехто навіть думає, що всі проблеми людства якось вирішаться за допомогою техніки, яка просто має зробити ще один крок у своєму невпинному розвитку, аби покласти край стражданням (бідності, злидням) і забезпечити здорове та комфортне існування для всіх.

З іншого боку, є люди (їх меншість), які вважають техніку джерелом усіх бід. На їхню думку, саме технічний прогрес спричиняє всі наші проблеми, і позбутися їх можливо лише шляхом повної відмови від техніки та всього, що з нею пов’язане.

Спробуємо поміркувати, що в реальному житті може свідчити на користь цих двох позицій.

Завдяки техніці були в цілому покращені деякі види медичної допомоги, санітарія та якість життя пацієнтів у всьому світі. Техніка дала нам можливість зручно спілкуватися з людьми, які знаходяться на далекій відстані, та поновлювати втрачені зв’язки. Вона також відкрила нам доступ до величезного різноманіття видів віртуальної діяльності, інформація стала доступнішою, ніж будь-коли. Техніка зробила наше життя багато в чому зручнішим.

Водночас за її допомогою розроблено нові види сучасної зброї, яка дуже «ефективно» вбиває людей, а з появою на воєнному ринку штучного інтелекту стало ще гірше. Техніка уможливила масове виробництво неякісної їжі (фаст-фуду), що погіршило життя та підвищило ризик невиліковних захворювань. Безконтрольне використання техніки завдає шкоди довкіллю, уможливлює занадто жорстоке поводження з худобою.

На особистісному рівні техніка часто роз’єднує нас з тими, хто поруч, бо постійно відволікає нас, і не завжди – для потрібної чи корисної діяльності.

Мабуть, у кожного позитивного моменту є негативний відповідник. Перш за все, тому що техніка є інструментом, і як будь-який інструмент, може використовуватися задля добра чи зла. Адже техніка як така не має морального значення. Ножем (теж різновид техніки) можна нарізати яблуко і вбити людину. Інструментові надає морального значення тільки жива істота, яка здатна розуміти та сприймати мораль, і ця істота – людина.

Отже, техніка не тотожна прогресу. Найкращий інструмент не може зробити людину кращою.

За словами філософа Хорхе Анхеля Лівраги, римський колісничний не був розумнішим або мудрішим за сучасного водія спортивного авто. Чи неодмінно сьогоднішній користувач планшета мудріший за давньоєгипетського писаря? Читаючи брутальні коментарі в YouTube, ми впевнено можемо сказати: ні.

Головним чинником була, є і завжди буде людина, а не машина. Ми зазвичай шукаємо вихід у розробці нових методів та технологій. Замість того щоб зосередитися на людському чиннику й підтримці позитивних змін в людині шляхом освіти, ми зосереджуємося на зміні технічних засобів і на їхньому покращенні, бо так простіше і наочніше.

Однак техніка не може вирішити проблем людства чи окремої людини, адже від матеріальних засобів можна очікувати тільки матеріальних результатів.

Якщо ми згодні з тим, що людина – це не просто матеріал, тоді для розв’язання глибоких екзистенційних проблем, що вразили сьогодні людство, нам потрібні ґрунтовні, глибокі засоби впливу, які мають бути філософськими та духовними.

Ось чому сьогодні, більше ніж будь-коли, потрібно залучити найціннішу техніку – наш розум, аби розважливо застосовувати технічні засоби таким чином, щоб вони не відсували людину на другий план і не обмежували нас у пізнанні життя в усій його красі.

Відмітимо також, що техніка – не диявол. У цьому світі дияволом, можливо, є тільки людина, коли вона не усвідомлює своєї віковічної сутності, коли її діями керують імпульси від найнижчих планів її єства, а саме – коли вона діє як робот, а не як людина.

 

Переклад з англійської: Олексій Марусяк, Тетяна Хільчевська

Оригінал статті тут