Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Саксайуаман


Загадкові інки… Давним-давно заснували вони свою імперію, яку після завоювання половини південноамериканського континенту назвали Тауантінсуйю, що в перекладі означає "Чотири сторони світу". Першими свідоцтвами, що досягли Європи, були повідомлення іспанських конкістадорів, які більше намагалися розграбувати багатства інків, ніж вивчити їх культуру. Величезна імперія пала під тиском жорстокості та жадібності іспанців, але й 400 років по тому продовжує задавати нам загадки — загадки, на які вже ніхто не зможе дати відповідь.

Отже, ось перша загадка: якщо вважається, що Саксайуаман був побудований інками, а не їх невідомими попередниками, тоді чому, за свідоцтвами де ла Веги, в історичний час вони не змогли повторити елементарної для справжніх будівельників дії — підняти кам'яний блок нагору? Загадка друга: яке призначення Саксайуамана? Якщо це фортифікація, то чому на її території були знайдені культові фігурки? Якщо це святилище, то чому має яскраво виявлений характер оборонної побудови? Загадка третя, але не остання: чи насправді гірська порода розм'якшувалася перед кладкою?..

Легенди, історія

Столицею Тауантінсуйю було місто Куско. Тут жили імператор, його оточення і охорона. Саме місто було побудоване в горах. Мимоволі замислюєшся, як інки змогли побудувати на високогір'ї місто з величезних кам'яних блоків, що так щільно прилягають одне до одного, та й чи були це саме інки? Але Саксайуаман, про який і йтиметься далі, був побудований ще вище — на висоті 3650 м над рівнем моря. Відстань в 1,5 кілометра вздовж схилу відділяє цю твердиню і колишню столицю.

                                                                                       

Будівництво Саксайуаману, найбільшої в усій Америці фортеці, є відображенням організаційних здібностей і вміння планувати Інки Пачакуті. Вона побудована із щільно підігнаних блоків, які не можна було б зрушити з місця навіть найсучаснішими машинами. І зараз для нас залишається загадкою те, яким чином інки доставили на вершину гори ці гігантські плити та ще й звели з них три вали. Будівництво було завершене через декілька десятиліть, вже за сина Пачакуті — Уайна Капака. Кожен вал простягається на 360 метрів і складається з 21 бастіону. Частина з цих бастіонів висунута вперед, частина — відсунена назад.

Найміцнішою є перша стіна твердині. Висота кам'яних блоків, з яких вона складається — дев'ять метрів, ширина — п'ять, товщина — чотири. В стінах було декілька брам у формі трапеції, які могли зачинятися за допомогою кам'яних блоків. Твердиня мала три великі башти, в яких розташовувались війська, що охороняли і захищали Куско. Конкістадори зруйнували їх в першу чергу, щоб вони не перетворилися на базу для індійців-повстанців.

                                                        

У XVI столітті Гарсіласо де ла Вега в "Історії держави інків" так описував Саксайуаман: "Його пропорції неможливо уявити доти, доки ви його не побачили; побачені зблизька і уважно досліджені вони справляють таке неймовірне враження, що ви починаєте думати, чи не пов'язано його спорудження з якимись чарами. Чи не є це творіння не людей, а демонів? Він побудований з таких величезних каменів і в такій кількості, що одразу виникає маса питань: як вдалося індійцям вирубати ці камені, як їх транспортували, яким чином надали їм такої форми і ставили один на одного з такою точністю? Адже у них не було ані заліза, щоб врізатися у скелю і обтісувати каміння, не було ані візків, ані волів для перевезень. Насправді у цілому світі немає таких візків і таких волів, такі великі ці камені і такі нерівні гірські дороги ... " Тут Гарсіласо повідомляє одну цікаву обставину, як вже в історичні часи якийсь король інків намагався зрівнятися зі своїми попередниками, які побудували Саксайуаман. Було вирішено привезти ще одну брилу, щоб посилити існуюче укріплення. "Більше 20000 індійців тягнули цю брилу по пересічній місцевості, вгору і вниз по крутих схилах... В кінці кінців вона вирвалася у них з рук і звалилася з кручі, задавивши більше 3000 людей".

Згідно з однією з легенд, твердиня Саксайуаман, міста Куско і Мачу-Пікчу побудували віракочі — білі бородаті прибульці-напівбоги, що володіли мистецтвом розм'якшення і затвердіння каменя. Але як вони доставили ці брили сюди, за десятки кілометрів, так і залишається незрозумілим.

Відповідно ж до легенд самих перуанських жерців-астрономів амаутів, всі найстародавніші цитаделі засновані відважними білявими нащадками священної раси Синів Сонця, попередниками інків, від яких останні і отримали всі свої знання.

Факти і гіпотези  Мовою кечуа "Саксайуаман" означає "хижий птах сіро-кам'яного кольору". Начебто, якщо дивитися згори, обриси фортеці й насправді нагадують птаха. Та в першу чергу, на думку приходить інша аналогія: стіни твердині зроблені в формі зигзагів, що наштовхує на зв'язок Саксайуамана з блискавкою.

Саксайуаман був військовим і релігійним центром інків, головною фортецею, що охороняла ще тоді індіанське місто Куско. Під час розкопок на центральній площі фортеці були знайдені більше 300 фігурок, що імовірно служили культовим цілям.

Головним елементом цитаделі, що говорить про її призначення як оборонної споруди, є три вежі, в кожну з яких могло вміститися до 1000 воїнів. За свідченнями істориків, висотою вони були десь з семиповерховий будинок. Вхід у твердиню був розташований з торця одного з виступів і спереду його не було видно.

 

Вся фортеця складена з величезних кам'яних брил, вага багатьох з яких перевищує десятки тон, але, все ж таки, всі вони дуже щільно підігнані одна до одної так, що не видно ані щілини. Улюблене, та від того не менш правдиве порівняння — що між каменями не вставиш ані голку, ані лезо ножа. Більш того, між каменями не видно ані сліду розчину! Складається враження, що вони ніби покладені один на одне гігантською рукою, і тримаються на місці винятково завдяки чарівному слову, або, що більш логічно, завдяки власній вазі. Але, навіть якщо це так, встановлені вони на диво міцно. Найбільше руйнування фортеці спричинили ті ж самі іспанці, використовуючи камені Саксайуамана як будівельний матеріал для католицьких церков у завойованому Куско. В усьому іншому, незважаючи на те, що пройшло вже більше половини тисячоліття, фортеця майже не підлягалась руйнуванню. Район, в якому побудовані столиця і цитадель, досить сейсмоактивний, але будівельники Саксайуамана врахували це, і збудували свій витвір стійким до землетрусів — подібного висновку дійшли дослідники загадкового Мачу-Пікчу, який стоїть на вершині однойменної гори. Зовнішні грані каменів трохи випуклі, наче збиті пухові подушки. Мабуть, це було зроблено, щоб не дозволити обложникам чіплятися за стіни в спробах заволодіти стратегічною спорудою. Але набагато цікавіше дізнатися, як було досягнуто цього ефекту — невже їх обточували і полірували вручну? Цілий ряд вчених припускає, що порода невідомим нам способом була спочатку розм'якшена або розплавлена, а вже на місці з них відливалися камені — свого роду цеглини — необхідної форми. Найбільший камінь важить приблизно 360 тон і має не менше 12 кутів. Висотою він більше людини в повний зріст.

 Чи була у Саксайуамана ще й інша функція, крім оборонної? Знайдені 300 культових фігурок говорять про релігійну функцію споруди. Існують припущення, що весь комплекс мав релігійне призначення і був одним великим Домом Сонця.