Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

ДОТЕПНІ СПІВПАДІННЯ, АБО чи здатний штучний інтелект замінити щастя?

Автори: Марат Каменщиков

Штучний інтелект поступово входить в наше щоденне життя. Якось алгоритм facebook вирішив показати мені, згідно з «уподобаннями та останніми діями», два пости поспіль, які торкаються, здавалося б, протилежних тем: штучного інтелекту та деменції1.  Цікавий збіг, чи не так?

Перший пост розповідає про те, як штучний інтелект переміг людей-гравців у го – в одній із найскладніших ігор у світі. Програма AlphaGo, розроблена Google, вже привертала до себе увагу тим, що обіграла кращих світових майстрів го, але цього разу її перемога стала ще більш приголомшливою. AlphaGo перемогла команду з 5 гравців і впевнено посіла місце найкращого у світі гравця в го.

На фоні загального галасу навколо ШІ ця перемога стала ще одним нагадуванням про те, що люди скоро можуть залишитися без роботи в сучасному розумінні цього слова, адже можливості ШІ зростають майже як у казці – не з року в рік, а день за днем. Автопілоти для автівок, які уникають аварій, автоматичний підбір аудіо- і відеоконтенту згідно з аналізом наших уподобань, «розумна» апаратура в наших оселях, яка впізнає голос і керує приладами – все це приклади застосування ШІ задля більш комфортного життя. Але щодня більшає кількість голосів тих, хто передбачає суцільне безробіття та голодні бунти, спричинені заміною людської праці автоматами. Завдяки розвитку медицини і високих технологій з часом можливе навіть поєднання людського мозку з комп’ютером. Але з чим зіткнеться людина, яка залишається наодинці з собою, без роботи, коли електронний пристрій замінить навіть її пам’ять?

Звісно, пам’ять людини – це не те ж саме, що пам’ять комп’ютера. Високі технології поки що не претендують на повне відтворення складних психічних функцій, а тим більше – людської свідомості, але така ідея існує, хоча наразі лише теоретично. Пам’ять є складним інструментом психіки, який виконує багато функцій, серед яких – зібрати в єдине ціле спогади про події та стани, які людина проживала під час цих подій. Втрачаючи цю здатність, людина не тільки перестає розуміти оточення та інших людей навколо, а й відчувати власне «я».

Другий пост – це відеорепортаж про одного з пацієнтів будинку для літніх людей.  Едвард, 93-річний пацієнт будинку для літніх людей, почав хворіти на деменцію (синдром стійкого порушення когнітивних функцій), через що впав у депресію і повністю припинив спілкуватися з людьми. Допомогти вдалося кураторові цього будинку Сему, який одного дня розповів Едварду про те, що грає в місцевому музичному гурті. В цей момент в очах старого щось змінилося. Виявилося, що він багато років грав на піаніно в джазовому колективі. Між молодим куратором і 93-річним музикантом зав’язалася дружба. Згодом вони знайшли інших музикантів, з якими старий грав багато років тому, замовили синтезатор, а потім піаніно… Ця справа допомогла Едварду не тільки побороти депресію, але й повернути радість життя. В кінці відеоролика 93-річний піаніст із друзями виступають на джазовому концерті для жителів містечка.

Варто відзначити, що долати хворобу Едварду допомагає не лише музика. Спочатку увага однієї людини, потім підтримка і турбота старих друзів, які зустрілися з ним після багатьох років розлуки, і зрештою, улюблена справа, якій він знову зміг присвятити себе, – все це стало рушійною силою змін на краще.

Часто статті про ШІ закінчуються думкою, що жоден інтелект не здатен замінити людську уяву. Вважаю, що до цього можна також додати справжні людські стосунки, бажання змінювати світ на краще, глибокі почуття, відповідальність перед майбутніми поколіннями… Зрештою, штучний інтелект не замінить людину, і в нас залишається шанс та можливість навчитися жити і стати щасливішими.

Часто автори статей про штучний інтелект зауважують, що, попри назву, ШІ не має інтелекту. Повний аналог людського розуму, тобто умовний «комп’ютер» зі всіма розумовими здібностями людини, називають «сильний штучний інтелект», але головна проблема полягає в тому, що його досі не існує. Річ у тому, що будь-якому ШІ бракує багатьох здібностей, притаманних людині, як то вміння будувати справжні людські стосунки, глибокі почуття, відповідальність перед майбутніми поколіннями, бажання змінювати світ на краще та багатьох інших. Всього цього, певно, ШІ бракуватиме завжди. Тож попри вміння обігравати людину в надскладних іграх, сортувати новинну стрічку та керувати автівкою, ШІ не здатен людину замінити. А отже доки існують люди, які щиро зацікавлені в інших, поки люди розвивають уяву і намагаються покращати світ, кожен з нас матиме можливість жити щасливим та наповненим життям.


1. Комплексний розлад, що характеризується зниженням когнітивних функцій (пам'яті, уваги, рухових навичок, інтелекту та інших процесів, керованих головним мозком); призводить до побутової, суспільної та соціальної дезадаптації.