Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Вовк


Вовк

У міфах, фольклорі і магічних казках вовк уособлював жорстокість, підступність, зло, а також хоробрість і перемогу. Окрім того, за певних обставин вовк міг стати могутнім захисником безпомічних істот. Загалом у багатьох міфологіях Євразії знаходимо сюжет про виховання родоначальника племені (а іноді і його близнюка) вовчицею. Відомо безліч історій про вовків-прабатьків: римська легенда про капітолійську вовчицю, яка вигодувала Ромула і Рема; давньоіранська — про вовчицю, яка вигодувала Кіра та ін. У степових тюркських народів вовк сприймався як родовий тотем, звідси знамена і штандарти з вовчою головою. Герой — родоначальник, вождь племені чи дружини міг називатися вовком або тим, хто має «голову (тіло) вовка».Вовк Египет

Вовк був емблемою війни і виступав в якості атрибута бога війни. Важлива роль приділялася цій тварині в культі Марса у Римі й Одіна у скандинавській міфології. У хетській, іранській, грецькій, германській та інших індоєвропейських традиціях війни для відображення уявлення про вовчу зграю як символ єдиної дружини одягалися у вовчі шкури. Символ вовка пов'язаний з нижнім світом, а в деяких міфологіях він виступає як провідник душ.

У єгипетській міфології бог в образі вовка, Упуат, величався як бог — провідник, розвідник: покровитель мертвих. Його епітет — «ватажок» («той, хто веде»). Упуата називали «першим бійцем Озириса» та іноді ототожнювали з ним.

У греко-римській традиції вовк (іноді хтонічний, триголовий) був присвячений Марсу (Аресу): він символізував доблесть і служив передвісником перемоги. Ромул і Рем, діти Марса і легендарні засновники Рима, були вигодувані вовчицею. За переказами, священні тварини Марса — дятел, кінь, бик і вовк - проводили народжених весною юнаків, вказуючи їм місця для поселень. З культом вовка було пов'язане дуже давнє свято Луперкалій, свято очищення і родючості, можливо пов'язане з обрядом ініціації. Один із його епітетів Аполлона — Лікейський («вовчий») — пов'язує його з вовком або вказує на його як на захисника від вовків.

Один с волками Гері і Френкі У скандинавській міфології Одін, сидячи на високому престолі за бенкетним столом, п'є тільки вино і не торкається до їжі — він кидає її двом вовкам, які лежать біля його ніг. Їхні імена — Гері і Фрекі — «Жадібний» і «Зажерливий». Ці вовки були чудовими помічниками Одіна, символом бойової дружини.

Інший гігантський вовк знаходиться на західній стіні Вальхалли — це Фенрір, скований магічними путами. Рід Фенріра — «багатьох синів-гігантів, усі вони роду вовків» — народили гігантка Ангоба і ас Локі. Згідно з пророцтвом, остання битва богів і наступна за нею — загибель світу — почнеться з того, що на волю вирвуться хтонічні тварини. «І тоді станеться велика подія: Вовк пожере сонце, і люди ушанують це за велику згубу. Інший вовк украде місяць, вчинивши неменший злочин. Зорі зникнуть з неба... І ось Фенрір Вовк на волі». В останній битві вовк пожирає верховного аса Одіна. Тільки син Одіна Відар встигає помститися за батька: дивним черевиком він наступає Фенріру на щелепу і розриває йому пащу. Тут вовк виступає символом хаосу і злого початку.

У християнстві вовк — зло, жорстокість, хитрість і єресь, диявол, який погрожує віруючим. Тільки святі наділені силою волелюбного переконання, щоб приручити дикість жорстокого звіра, як це зробив, наприклад, Франциск Асізський, атрибутом якого став вовк. Таке уявлення сформоване на основі відомої історії про вовка, за яким полювали жителі Губбіо, оскільки вінРомул и Рэм завдавав величезної шкоди. Але св. Франциск Асізський, зустрівши вовка, звернувся до нього «Брате Вовче» і захистив його як друга, котрий раніше нічого кращого не знав.

У слов'янській народній традиції вовку властива хтонічна символіка, в образі вовка з'являються покійники; у російських магічних казках вовк може доставити героя в інше царство, він має зв'язок із підземними скарбами.

У середньовічній геральдиці про вовка згадують у позитивному значенні: «Вовку властива уважність і обережність, і завдяки цим якостям назву цієї тварини і її образ використовують на гербах».

Вовк отримує свою здобич з таким розумом, що рідко потрапляє в руки мисливцю.