Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Надії Алексєєнко, 21, оф. 612

Дніпро

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Дніпро / 23.01.2004

Виставка "Таємничий Єгипет". Дніпропетровськ

Збудовані були двері та будинки, але вони зруйнувалися,Жерці поминальних служб зникли,Їхні пам’ятники вкрилися пилом,Гробниці мудреців забуті, Але їхні імена вимовляють, читаючи ці книги,Написані, поки вони жили,І пам’ять про те, хто написав їх, Вічна...З «Пам’ятника нерукотворного»ІІ тисячоліття до н.е.

23 січня – 23 лютого 2004 року в Історичному музеї ім. Д. Яворницького відбулася виставка та цикл лекцій «Таємничий Єгипет». Представлені в експозиції авторські фотографії та факсимільні копії пам’ятників мистецтва Стародавнього Єгипту являють собою нетрадиційний погляд на найдавнішу цивілізацію і пропонують доторкнутися до загадок, які впродовж багатьох тисячоліть залишаються нерозкритими.

За словами організаторів виставки, люди дуже часто сприймають Єгипет як мертві камені пірамід, тоді як насправді – це жива і багатогранна культура. Статуетки верховних богів, священний сфінкс, бик, жук-скарабей, розписні рельєфи, які зображують сцени з життя давніх єгиптян, органічно доповнені чудовими авторськими фотографіями Олексія Коновалова. Вони дають відчути дух стародавньої цивілізації, таємниче зачарування Єгипту і духовне начало людини. Своєрідною канвою виставки стали цитати з давніх пам’ятників літератури.

У самому центрі залу представлений експонат – Дендерський зодіак, якому більше п’яти тисяч років. На ньому зображене небо таким, яким його бачили давні єгиптяни. Для художника-дизайнера виставки Ігоря Кореневського створення копій шедеврів давньоєгипетського мистецтва – процес дуже особистий: працюючи, він щоразу намагається уявити, про що думав і що відчував майстер, який творив для особливого глядача, ім’я якому – Вічність. Тому створенню кожної нової його роботи передує довгий пошук матеріалів.Для того, щоб краще познайомити відвідувачів виставки з багатою культурою Стародавнього Єгипту, 18 та 19 лютого 2004 року відбулися лекції у будинку Діорами про «Піраміди» та «Релігійні уявлення давніх єгиптян». Окрім того, відвідувачам був запропонований перегляд художньо-документальної стрічки «Земля Вічна», створеної Асоціацією «Новий Акрополь» м. Москви. В ній у поетичній формі розповідається про велич цієї стародавньої цивілізації.

Виставку не обійшла своєю увагою преса Дніпропетровська. У місцевій газеті «Дніпро вечірній» вийшла стаття Юліани Кокошко під назвою «Єгипетська мудрість не здається зайвою в українських реаліях». Авторка статті наголошує на тому, що якою б давньою не здавалася давньоєгипетська цивілізація, культурний спадок, залишений нею, є актуальним для кожної сучасної людини, незалежно від її національності, а відтак кожен українець може відкрити для себе безцінний скарб мудрості у цій культурі.

Виставка та цикл лекцій «Таємничий Єгипет» у різних містах України:17 – 25 вересня 2001 року – Київ (на підтримку рішення ООН про проголошення 2001 року «Роком діалогу між релігіями»),5 липня – 27 серпня 2002 року – Золочів 12 березня – 28 квітня 2003 року – Львів21 – 28 вересня 2003 року – Київ2 лютого – 2 березня 2005 року – Харків15 січня – 11 лютого 2007 року – Донецьк21 жовтня – 4 листопада 2007 року – Київ 2 вересня – 5 жовтня 2008 року – Одеса