Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 01.01.2008

Екологічна акція в замках Львівщини

Екологічна акція в замках Львівщини

Львівщина відома багатством древніх пам'яток, що збереглися до наших часів. Особливо вражає велика кількість середньовічних замків. Багатьом з них надано статус музеїв і вони реставруються. Але решта знаходиться в занедбаному стані і ще чекає коли знайдуться сили і кошти на їх відновлення.

Екологічна група «ГЕЯ» Асоціації «Новий Акрополь» (м. Київ) взяла активну участь у цій справі, що має державне значення. 22 волонтери вирушили в місто Золочів для проведення екологічної акції та надання допомоги працівникам місцевого замку у впорядкуванні його території.

Золочівський замок зараз реставрується. Поряд з реставраційними роботами проводяться екскурсії для відвідувачів. В замку працюють різноманітні виставки. Волонтери групи «ГЕЯ» привезли виставку «Таємничий Єгипет», присвячену культурі та мистецтву цієї дивовижної цивілізації. Матеріали та експонати виставки були благодійно надані Асоціацією «Новий Акрополь».

Перше, що зробили волонтери — очистили територію замку. Нажаль, після відвідувачів залишається дуже багато сміття. Було зібрано та вивезено близько 8 тон непотребу! Цифра вражає й примушує замислитись.

Після цього група стала до виконання робіт з впорядкування і розчищення джерела, що знаходяться на території музею.

На прохання райдержадміністрації міста група «ГЕЯ» провела одноденну екологічну акцію в Поморянському замку, який також потребував допомоги. Волонтери розчистили головний вхід на терасу, звільнили стіни від рослин, що їх руйнували, прибрали територію навколо замку від сміття. Роботи було багато, а час, відведений на дану екологічну акцію, був обмежений. Зроблено чимало, але далеко не все. Тому плануються подальші акції з надання допомоги у благоустрої території цих дивних пам'яток архітектури.

За надану допомогу дирекція замку та райдержадміністрація м. Золочів висловили екологічній групі «ГЕЯ» подяку. Кожний волонтер за сумлінну та добродійну працю був нагороджений почесною грамотою.

Заради збереження пам'яток нашої культури і історії та передання їх нашим нащадкам, потрібно об'єднуватись і діяти вже сьогодні, зараз. Це необхідно для майбутнього нашої держави.

Золочівський замок

Золочівський замок є архітектурною пам'яткою ХVІІ століття і має важливе історичне значення. Золочів з давніх часів вважався форпостом на шляху до Львова. Вдале географічне розташування міста дозволяло контролювати різні шляхи, що перетиналися саме у Золочеві і вели до Львова. У той загрозливий час Золочівська фортеця відбивала нашестя татар і турків і передавала інформацію про наступ далі у Львов. Існує повір'я, що звідси і походить назва міста (Злочів (з польської) — «зло чув»).

Стару фортецю ХVІ століття було зруйновано і, коли золочівські землі стали власністю польського магната Марека Собеського, розпочалося будівництво замку-фортеці, який зберігся до нашого часу.

Марек Собеський дуже любив військову справу і був добре обізнаний у цій сфері. У плані оборонної системи вражають могутність оборонних споруд, різні захисні хитрощі, точні розрахування, що не залишали жодного неоглядового і незахищеного місця.

Після смерті Марека Собеського його син Якуб, що прославився здібностями як лицарськими так і господарськими, продовжив справу батька. Золочівський замок будували кращі архітектори, запрошені Собеськими. В ньому гармонійно поєднуються і пізня готика, і пізній ренессанс, і елементи класицизму.

Син Якуба Ян ІІІ Собеський, що був обраний королем Польщі, любив золочівську землю, піклувався про неї. Сім'я Собеських не раз приїжджала до Золочіва, тому в добудованих спорудах того періоду з'являються елементи світської архітектури.

На території Золочівського замку Ян ІІІ для своєї коханої дружини Марії Казиміри де Аркуйон збудував палацик у китайському стилі. На сьогодні у Європі збереглося тільки три такі незвичайні споруди.

На території замку посаджено чудовий сад у східному стилі доби пізнього Ренесансу. Головним принципом побудови цього саду є симетрія і гармонія.