Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 10.02.2009

Виставка «Таємничий Єгипет»: подорож крізь віки

Дійсно, величезна духовна безодня відділяє нас від давніх єгиптян, проте, якщо ми хочемо зрозуміти призначення та суть Єгипту, нам потрібно спробувати перекинути через цю безодню міст.З. Гонейм

З 10 по 24 лютого кияни мали нагоду відвідати виставку «Таємничий Єгипет», організовану Асоціацією „Новий Акрополь” в м. Києві. Виставка вже не вперше експонується у столиці, а за останні кілька років вона побувала й у провідних містах України – Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Львові, Донецьку. Незважаючи на те, що сьогодні Єгипет можуть відвідати все більше українців, ця країна та її історія зберігає численні таємниці. Виставка „Таємничий Єгипет” покликана була відкрити деякі з них.

Єгиптяни залишили нам, нащадкам, не лише величні храми, загадкові піраміди, багатий мистецький спадок, а й наукові знання та літературні пам’ятки. Знаменитий законодавець Афін Солон, філософи Піфагор і Платон свого часу навчалися в Єгипті, Олександр Македонський на узбережжі Середземного моря заклав місто Олександрію, що стало культурним і просвітницьким центром Єгипту епохи Птоломеїв. І як би не розвіював час сліди минулого, але мудрість Стародавнього Єгипту залишиться понад часом, навіть тоді, коли зітруться останні написи зі стін гробниць і храмів...

На виставці „Таємничий Єгипет” відвідувачі могли ознайомитися з барельєфами – копіями пам’яток давньоєгипетського мистецтва, авторськими фотографіями та інформаційними стендами, переглянути художньо-поетичні фільми про Давній Єгипет. Поряд з експонатами розміщені уривки давньоєгипетських текстів, які сьогодні називаємо „мудрістю віків” і котрі, на щастя, маємо нагоду перечитувати й перечитувати:

Прямуй за своїм серцем, доки знаходишся на землі, та намагайся зробити так, щоб хоча б один день твого життя став досконалим.

Британський музей, стела № 37984

Послухай мої слова, намагайся стати Майстром, досвідченим в кожній справі. Нехай стане серце твоє скелею, об яку будуть розбиватися хвилі.

Амоннахт

Завдяки любові, яку люди відчувають до тебе, твоя справа може тривати вічно.

Мерікара

В рамках дії вистави було організовано ряд культурно-пізнавальних заходів. Так, щовівторка читалися лекції про історію, традиції, вірування давніх єгиптян – «Релігія і міфологія Єгипту», «Єгипетська книга мертвих», «Тутанхамон». Щосуботи проводилися семінари «Зустріч з Єгиптом», котрі дозволяли зануритися в атмосферу минулого, «стати єгиптянином» на один день, відчути і побачити світ таким, яким бачили його жителі долини Нілу. Учасники семінару знайомилися із символізмом божеств, кожне із яких утілює той чи інший принцип буття – сили світла й сонця (Ра), жіночого начала (Ізида), вищої справедливості (Маат), знання і мудрості (Тот) та ін. Давньоєгипетські художники створювали скульптури богів за певними канонами, тому символізм кольору розглядався як невід’ємна частина зображень.

Спробувати себе у ролі майстра-художника дозволив майстер-клас в рамках семінару. Кожний із відвідувачів розписував невелику палетку із зображенням Лотосу – священної квітки єгиптян, символу чистоти, або Урея – змії, яку можемо бачити на чолі фараонів. Це знак мудрості, обачливості та справедливої влади. Останнє заняття семінару було присвячене аналізу сучасних теорій про будівництво пірамід.

У книзі „Фіви” аргентинського філософа Х. А. Лівраги є відомі рядки про один із найвідоміших культурних, політичних та релігійних центрів Єгипту — місто Фіви: «Фіви – це не географічне місце. Фіви - це стан душі». Важко втриматися і не сказати подібне про Єгипет в цілому. Адже це не просто країна на берегах Нілу. Єгипет – це атмосфера таємничого, священного і, водночас, чогось істинно людського. Єгипет, насправді, є станом душі.

Даю тобі силу, щоб міг ти полетіти, щоб міг піднятися до неба і стати сяючою зіркою на Сході.

"Тексти пірамід" №1038