Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Пішонівська, 24/2

Одеса

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Одеса / 16.01.2010

За 380 днів навколо світу! Зустріч з французькими мандрівниками.

В Одеській філії Культурної Асоціації «Новий Акрополь» відбулася зустріч із французькими мандрівниками – Седріком Тролоном і Аліс Крескенс. Ось уже майже два роки пара подорожує світом, вивчаючи екологічні проблеми.

Ще два роки тому Седрік Тролон працював у департаменті зі справ екології мерії маленького містечка Шатор, що неподалік від Парижа. А його подруга Аліс Крескенс була вчителькою молодших класів. Крім того, вони є членами організації «Портрет планети», один із головних напрямків якої – екологія. Вивчаючи літературу про забруднену атмосферу, проблеми утилізації відходів, генно-модифіковані продукти і т. ін., французька пара вирішила на деякий час відмовитися від звичного способу життя і здійснити подорож. Взявши із собою лише найнеобхідніше, вони сіли на велосипеди й вирушили в дорогу. Географія подорожі Седріка та Аліс різноманітна: Німеччина, Австрія, Японія, Румунія, Саудівська Аравія, Камбоджа, Болгарія, Росія... І можна ще довго продовжувати цей список.

Головна ж мета французьких мандрівників – дослідити, які екологічні проблеми переважають у тій чи іншій країні і якими методами борються з ними фахівці та волонтери. Свої спостереження Седрік і Аліс конспектують, а потім разом із фотозвітами відправляють на батьківщину, розповідаючи таким чином про різні шляхи вирішення екологічних проблем і пропагуючи важливість збереження природи. Відвідала небайдужа пара й Україну. Користуючись нагодою, із французькими однодумцями зустрілися і волонтери Одеської філії Культурної асоціації «Новий Акрополь». Ми із цікавістю вислухали розповіді наших гостей, дізналися, з якими пригодами вони зіткнулися на своєму шляху, ознайомилися з їх дослідженнями, побачили, як багато в світі є добровольців, що допомагають планеті.

Поділилися ми й власним досвідом, розповівши про екологічні та соціальні акції, що регулярно проводить «Новий Акрополь». На прощання наші нові друзі сказали те, що говорять вже майже два роки людям у різних куточках земної кулі: «Необхідно оберігати Землю, адже чистота нашої планети починається із кожного з нас. Головне – відчувати відповідальність за всі забруднені водоймища, вирубані дерева та неприбране на вулиці сміття, хай навіть це відбувається далеко від вашого будинку, нехай навіть на іншому континенті. Не варто забувати, що у нас всіх є спільна батьківщина – планета Земля».

Що буде далі з Седріком і Аліс? Після України вони вирушили до Туреччини, а потім відвідають ще багато дивовижних країн, до кожної з яких нестимуть своє послання людству, досліджуючи та борючись...

Чи закінчиться коли-небудь їхня мандрівка?.. Колись вони повернуться до Франції, він господарюватиме на фермі, а вона знову стане вчителькою. І, можливо, їх велосипеди стоятимуть в гаражі, а вони більше ніколи не покинуть батьківщину… Але повірте, для людей, які залишили затишок та комфорт власного будинку заради щастя цілої планети, подорожі ніколи не закінчуються. Вони продовжуватимуться у їх розповідям здивованим дітям (і, можливо, тоді хтось із них почне мріяти про подібні подвиги), вони продовжуватимуться в наукових працях, які ще не раз використовуватимуть вчені. Вони ніколи не закінчаться у самих мандрівниках, знаходячи своє продовження в прагненні бути корисними, в почутті відповідальності за цілу планету.