Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Дорошенка 7

Львів

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Львів / 27.05.2017

Літературно-поетичне дійство «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу.»

Близько сімдесяти курсантів львівського державного університету безпеки життєдіяльності відвідали захід «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу». Подія відбулась в актовому залі українського католицького університету і складалась з трьох частин. Спочатку – зустріч з Миколою Миколайовичем Ільницьким, українським літературознавцем, поетом, перекладачем. Потім – поезія, листи, фото та відео видатних митців – В. Симоненка, В. Стуса, М. Вінграновського, Л. Костенко, Є Сверстюка та ін.. І на завершення – театралізована постановка від театральної студії «АВС Theatre» за твором Григора Тютюнника «Три зозулі з поклоном».

За 10 хвилин до початку ми, в очікуванні студентів університету безпеки життєдіяльності, вже подумували – а може не прийдуть... Кому ж це цікаво поети середини ХХ ст., літературні вечори і таке інше. Але вони не підвели, обіцяли прийти, прийшли! Вже за 5 хвилин до початку молоді хлопці та дівчата в красивих формах зайняли свої місця у найбільшому актовому залі УКУ (корпус на Свєнціцького, 17). Аж гордість бере, коли бачиш таку молодь.

Це був останній захід проекту, вже можна підбивати підсумки. Нам дуже хотілося відійти від формату пафосного літературного вечора, ми ставили за мету просто поділитись своїми враженнями та переосмисленнями життєвого прикладу і творчості шістдесятників. Також, ми дуже хотіли створити формат невимушеної зустрічі з відомими діячами культури, які жили в цей час. Цього разу це був Микола Ільницький, який простими словами, наче на одному подиху розповідав про свої зустрічі з відомими шістдесятниками й історичний контекст цього явища.

Нічого феноменального в тому, заради чого працювали й за що боролись ці великі люди. Це прості людські цінності, – батьківщина, національна ідентичність та почуття гідності. Але в тому, як виборювалось право на це – щось феноменальне.

Про гостя

Микола Миколайович Ільницький — український літературознавець, критик, поет, перекладач. Член-кореспондент Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка, провідний науковий співробітник відділу української літератури Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка.

Про проект

Вперше проект відбувся в Одесі у лютому 2015 року. У листопаді 2016 р. у Миколаєві в Центральній бібліотеці ім. М.Л.Кропивницького. У березні 2017 р. в Івано-Франківську (обласна бібліотека ім. І.Франка).

Проект «Шістдесятники. Високовольтна лінія духу» включає експозицію репродукцій художників-шістдесятників, кіноклуб та літературно-поетичне дійство. Проект створений з метою привернути уваги до феномену шістдесятництва як до культурно-ідеологічного і національно-політичного явища 60-тих років ХХ ст. В сучасних умовах доводиться зустрічатися із такими явищами як «напівінтелігенція», «псевдонаціоналізм», «здискредитований патріотизм». Сучасна молодь, що народилась в незалежній Україні, все ще недостатньо знає про тих людей, які служили віддано і безкорисно, офіруючи своїми інтересами й життям задля українського народу. Суспільство потребує зразку справжньої сили духу. «Зібрати загублені імена і сліди праці тих, які стали сіллю землі і вічним нагадуванням про честь і обов’язок, – це зміцнювати фундамент нашої незалежності», писав Євген Сверстюк у 1996 році.