Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Дорошенка 7

Львів

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Львів / 17.04.2010

Екологічна акція "Разом за чисте місто!" у Львові

17 квітня у двох львівських парках – Цитадель та ім. Івана Франка – відбулися екологічні акції в рамках Всеукраїнського проекту, організованого Асоціацією «Новий Акрополь» до Дня довкілля. 112 волонтерів із восьми організацій разом із мешканцями Львова прибирали території зелених насаджень міста. П’ятеро партнерів сприяли матеріально-технічному забезпеченню заходу.Організатори заходу прийшли у парк Цитадель раніше, ніж планувалося, і почали ранкове прибирання. Мешканці, які гуляли в парку з собаками, також приєдналися до акції. О 10 годині на місці збору волонтерів вже було прибрано сміття, висів плакат Всеукраїнської екологічної акції «Разом за чисте місто!», були підготовлені рукавиці для роботи, мішки для сміття та інвентар. Граблі, лопати та інше знаряддя були надані волонтерам Фольцбанком.
До участі в заході зареєструвалося 80 осіб із різних громадських організацій Львова. Першими прийшли діти з Дитячого екологічного центру та розпочали прибирання виділеної їм ділянки парку. Потім приєдналися хлопці зі Школи бойового гопака, члени організацій «Збережи старий Львів», Групи незалежних екологічних ініціатив, Товариства охорони пам’яток історії, культури та архітектури та ін.
Акція набирала обертів. Швидко зростала кількість мішків, наповнених пластиковими пляшками, склом та іншим сміттям. Учасники заходу сортували сміття по різних пакетах. До прибирання приєдналися і близько 20 мешканців, які живуть поблизу Цитаделі. Деякі з них, дізнавшись про заплановану акцію з афіш, прийшли із власним інвентарем: рукавицями, лопатами, граблями, пилками тощо. Приємно, що до заходу приєдналися й гості Львова. Так, Галина приїхала з Києва до міста Лева на вихідні. Шукаючи в Інтернеті інформацію про цікаві заходи в місті, дізналася про екологічну акцію і вирішила зробити свій внесок у корисну справу.
Львівське обласне товариство охорони природи долучилися до акції «Разом за чисте місто!» і прибирали територію парку ім. Івана Франка.Під час заходу учасники знайомилися та спілкувались. Були несподівані та корисні знайомства. Так, один зі співвласників вежі, біля якої проходив екозахід, познайомився з головою Товариства охорони пам’яток історії, культури та архітектури Андрієм Салюком. Вони домовилися про подальшу співпрацю з приводу реставрації вежі.
За три години акції було зібрано понад 300 мішків сортованого сміття. Для його вивозу знадобилося дві вантажні машини, які були надані компанією «Львіввторресурси» та ЛКП «Збиранка». Однак, набагато більше сміття, ще й досі знаходиться в парку. «Новий Акрополь» продовжуватиме об’єднувати зусилля громадськості, влади міста та підприємницького сектору з метою відродження краси парку «Цитадель».
Найближчим часом планується встановлення табличок, які б закликали до підтримання чистоти в парку, а також контейнерів для сміття. Цього разу зусиллями волонтерів «Нового Акрополя» виготовлено та встановлено один великий стенд, який нагадуватиме мешканцям: «Добре там, де чисто! Чисто там, де не смітять!»
Після того, як зібране сміття було вивезене, учасники акції зібралися біля ватри на чай поспілкуватися, познайомитися ближче та послухати розповідь про історію Цитаделі, яку підготували члени «Товариства Лева». Як невеликий подарунок на згадку про екологічну акцію «Новий Акрополь» дарував учасникам календарики, книжечки та ін. А діти мали можливість після закінчення заходу потренуватися у стрільбі з лука на стрільбищі, що знаходиться в парку Цитадель.
Головна мета Всеукраїнського проекту – об’єднання зусиль громадськості довкола суспільно-корисної справи – була досягнута. Це має стати фундаментом для організації подальших спільних та ефективних дій в місті. Партнери проекту у Львові:Галицька районна адміністрація ЛКП «Збиранка»ФольцбанкВАТ «Лівіввторресурси» Товариство охорони пам`яток історії, культури та архітектури Львівське обласне товариство охорони природи Дитячий Екологічний Центр Центральна Школа Бойового Гопака Еко-Львів (Групи незалежних екологічних ініціатив)Збережи старий Львів (livejornal group) Екологічний гурток геофаку ЛНУ Товариство Лева