Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

09.08.2015

Екологічна акція у Підгорецькому замку

Екологічна акція у Підгорецькому замку, яку “Новий Акрополь” України проводить вже сьомий рік, - це останній тиждень липня натхненної роботи і 45 волонтерів з Києва, Одеси, Дніпропетровська, Харкова та Львову. А ще заходи сонця, дружні бесіди, пісні біля вогнища і незабутні моменти.

Тепер коротко про головне: День перший. Початок. Ставимо табір (20 палаток!), створюємо всю необхідну інфраструктуру, зустрічаємо приїжджаючих. Ввечері — урочисте відкриття та надихаючі слова керівника акції Юрія Воронецького.

День другий. Робочий перший. Сильна половина прибирала терасу перед замком від зрізаного гілля; дівчата чистили стіни замку та його мури від небажаних рослин - на перший погляд, марна праця, але така необхідна для збереження Підгорецького замку.

День третій. Робочий. Частина 2. Отримали нелегкі, проте важливі завдання. Кілька хлопців копали траншею для відведення води від костелу XVIII століття (знаходиться біля замку), інші перекладали мощену кам'яну підлогу у внутрішньому дворику замку. Дівчата знімали стару радянську штукатурку. Після смачного обіду — прогулянка до Плісницького чоловічого монастиря по мальовничих околицях поблизу Підгірців.

День четвертий. Продовжуємо розпочате. Вдень працюємо фізично, ввечері- відпочиваємо - літературний вечір, присвячений людям “високовольтної лінії духу”, поетам-шістдесятникам: Ліні Костенко, Василю Стусу, Василю Симоненку, Григорію Тютюннику.

День п'ятий. 13 подвиг Геракла. Збір підлоги у внутрішньому дворику нагадує збирання велетинських пазлів. Жартуємо, що це новий, нікому невідомий тринадцятий подвиг - "гераклові пазли". Після робіт ексклюзивна екскурсія до Підгорецького та Олеського замків. Пані Тетяна Сабодаш, лауреат Премії ім. Бориса Возницького, показала відкриту у цьому році на території фондосховищ Львівської картинної галереї експозицію фарфору та надгробних плит, зроблених іноземними та українськими майстрами на території України у XVI-XIX ст. Це наші українські скарби, які за якістю і рівнем не гірші за мистецтво Європи.

День шостий. Далі буде... Зроблено все з запланованого, але вже знаємо, що робитимо наступного року і головне - заради чого варто знову і знову повертатися до Підгірців. Ще одна екскурсія до Золочівського замку, в реконструкції якого "Новий Акрополь" також приймав участь кілька років тому. Сьогодні, це відома на всю Україну пам'ятка архітектури та музей, який розпочав свою діяльність завдяки спонсорській допомозі. Маємо надію, що наші зусилля теж зможуть привернути увагу меценатів, щоб допомогти відродити Підгорецький замок, не тільки як раніше існуючу галерею мистецтв, а й зробити його туристичною перлиною Західної України для українців та іноземців.

Дякуємо усім за цей особливий тиждень. Коли бачиш самовіддану щоденну працю співробітників Підгорецькому замку, це найкраща мотивація долучитися до благородної справи.