Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Ібіс


 білий ібіс із чорною головою

У Давньому Єгипті ібіс ототожнювався з Тотом, богом мудрості та знання. Існувало повір'я, що Тот живе серед єгиптян у вигляді священного ібіса та навчає їх окультним наукам і мистецтвам. «З'явися мені, Тот, поважний ібіс!», — вигукує один із його шанувальників.

 Давньому Єгипті ібісЗазвичай бог Тот зображувався у вигляді людини з головою ібіса, а палетка переписувача була його атрибутом. За словами Тураєва, Тот був у єгиптян «ідеалом вищої премудрості й правди, уособленням ліпших сторін людської природи, втіленням ідеї одкровення», богом правосуддя, писемності, змін і відродження. Ібіс вважався його земним проявом, тому цих птахів піддавали бальзамуванню і ховали в дзвінких глечиках, особливо у Гермополі, головному культовому центрі Тота.

Священним у Єгипті вважався білий ібіс із чорною головою, шийкою й кінчиками махового пір’я. Саме такий вид ібісів уособлював бога Тота, тому вбити цього птаха, навіть випадково, вважалося злочином.

Еліан відзначає, що ібіс «люб'язний Єрмі (Гемесу, із яким греки ототожнювали Тота), отцю словес, так як за виглядом схожий до природи слова: чорне пір’я можна порівняти із замовчуванням і словом, що звертається усередині, білі ж пов’язувалися з вимовним і чутним — слугою й вісником, так сказати, внутрішнього».

Чубатий ібіс із темним переливчастим оперенням є знаком для слова «блищати» й зустрічається в більш давні часи як метафора для слова «перетворення, просвітлення» й, насамкінець, як символ сонця — «Духа благословенного», блаженного покійного.Бог Тот

Чорні та білі ібіси присвячувалися місяцю. Вважалося, що при затемненні Місяця він закриває очі, доки «бог знову не засяє». Але всі види ібісів знаходилися в пошані, оскільки вони знищували змій, скорпіонів і яйця крокодилів, які були символом огидного Тифона, тобто Сета.

Згідно «Походженню тварин» грецького автора Еліана, ця пташка заслуговує на таку пошану ще й тому, що під час сну вона ховає голову під крилом і в такому положенні нагадує за формою серце, а кроки ібіса складають точну довжину єгипетського «ліктя» (45 см) — ця міра довжини використовувалася при зведенні храмів. Ібіс з’являється у Єгипті перед розливом Нілу, відповідно знає й передбачає майбутнє. Крім того, коли ця пташка їсть, її дзьоб утворить разом із лапами рівносторонній трикутник, тому ібіс уособлює геометрію і всі науки, за які відповідає Тот, бог божественного розуму, який створив увесь Всесвіт. В обов’язки цього бога входило спостерігання за розливом і визначення тієї висоти, до якої повинен був підійматися Ніл.

Еліан повідомляє, що «жерці при обмиваннях користуються водою, із якої пив ібіс: якщо вода отруєна чи шкідлива, він не підходить». Ібіс, по відкликаннях давньогрецьких натуралістів, відрізняється «рідкісною тямущістю, приємною вдачею й великим розвитком душевних здібностей». Символізуючи душу, устремління, завзятість, він також уособлює світанок, ранок, оскільки, стоячи у воді, раніше за інших птахів вітає сонце.