Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Корова


Корова

Давнім символом космічних сил, які створили світ, були бик і корова, верховна божественна пара. Вони уособлювали активний і пасивний аспекти творчих сил Всесвіту. Корова при цьому була персоніфікацією Матері-Землі і символізувала величезне космічне лоно, в якому виношувалося все існуюче.

Вона також представляла місяць і небо; її роги нагадували півмісяць, а молоко асоціювалося з Чумацьким Шляхом. Зображення корови з диском Сонця між рогами є відображенням ідеї про небесну корову-матір, яка піклується про Сонце впродовж ночі. Велика Мати і місячні богині найчастіше зображувалися з коров'ячими рогами.

У багатьох традиціях корова уособлювала родючість, достаток, благополуччя.

У Єгипті цей символ був пов'язаний з ідеєю життєвого тепла. Богиня неба і Велика Мати вшановувалися як божественна корова, що народила сонце. Хатор, богиня неба, радості і любові, годувальниця всього сущого на землі, у найдавніший період мала вигляд корови, а згодом зображалася жінкою з коров'ячими рогами. Ізида як богиня неба зображувалася у вигляді корови або з коров'ячими рогами на голові. Надалі, після затвердження геліопольского пантеону, володаркою неба визнається мати Ізиди, богиня Нут. Ноги небесної корови Нут — це чотири сторони світу, на її тілі розташовуються зірки. Сонячний бог Ра піднімається з океану на небесній корові, що ототожнюється іноді з Нут, яка встала з води і перетворилася на небо. У «Текстах пірамід» йдеться про Ра як про "золоте теля», породжене коровою-небом, а про померлого фараона згадується, що велика корова вагітніє ним, народжує його і підтримує своїми крилами. Двоголова корова уособлює Верхній і Нижній Єгипет.

Один з головних богів шумеро-аккадського пантеону Енліль вшановувався як божественний бик, а його дружина Нінліль — як божественна корова. Вважалося, що їхній союз дав Месопотамії родючий ґрунт. Біля Ура стояв храм, побудований на честь божественної корови; його прикрашали зображення биків і корів. У гімні на честь Нанни, бога Місяця, де він оспівується як владика Ура, бог, пропливаючи по небу в човні, милується чередами корів; тут це, мабуть, зірки. Інанна (Іштар) — «Цариця небес», богиня грози, розбрату і любові, теж іноді зображується в образі корови; вона говорить про себе: «Я — прекрасна дика буйволиця мого батька Енліля».

Священа корова, ІндіяУ Давній Індії корова — священна тварина, що символізує плодючість, достаток, землю, є персоніфікацією як неба, так і землі. В індуїзмі і в буддизмі спокійний, врівноважений характер корови, ймовірно, настільки повно збігався з уявленнями про благочестиве життя, що вона стала найшанованішою і священною твариною.

«Священна корова» Індії — годувальниця, що дає родючість і достаток (Притхіві, Адіті). Притхіві — обожнена і персоніфікована земля, мати всіх істот. Вона звичайно прославляється разом з Дьяусом-небом. Притхіві — жіноче начало, мати, а Дьяус — чоловіче начало, батько. Вони — подружжя, яке спочатку було злите воєдино. Їхнє роз'єднання, приписуване насамперед Індрі (чи Варуні), прирівнюється до створення Всесвіту. Молоко Притхіві проливається у вигляді плодоносного дощу.

Корова Вак, або Вач (від давньоінд. «мова», «слово»), жіночий аспект Брахми, в індуїзмі відома як «Співуча Корова» або «Корова достатку». Перше визначення — співуча — бере свій початок від ідеї створення звуку у світі, друге — від її функції напувати світ своїм молоком, дрібним пилом Чумацького Шляху. Вач різноманітна, на думку О.П.Блаватської, це «найтаємничіша з усіх Браманічних Богинь; та, яку іменують «Солодкозвучною Коровою, що дає Їжу і Воду» — Земля з усіма її містичними силами». Вона — володарка і збирачка багатств; той, кого вона любить, стає сильним і мудрим. Вона насичує тих, хто чує сказане нею. В епічний період Вач стає богинею мудрості і красномовства.

Сурабхі (від давньоінд. «та, що солодко пахне»), чи Камадхену («корова бажань») — це божественна корова, яка з'явилася з океану під час його пахтання; вона постійно живе в раю Індри.

Чудесна країна Голока (коров'ячий світ) — це рай Крішни, розташований на південних схилах гори Меру. В рай переносяться шанувальники Крішни у вигляді корів, тварин і птахів, а найвірніші — у вигляді пастухів і пастушок, які приєднуються до небесного танцю Крішни і живуть, вільні від турбот, у постійній радості.Легенда об Ио

У греків у вигляді корови з'являються Гера та Іо. Верховна олімпійська богиня, дружина Зевса, Гера вшановувалася у вигляді корови в Аргосі, у Гомера вона згадується з епітетом «волоока». Побоюючись гніву ревнивої Гери, Зевс перетворив свою кохану Іо на білосніжну телицю. Після цього Іо, яку мучив ґедзь, насланий Герою, довго мандрувала, перш ніж повернулася до попереднього вигляду.

У скандинавській міфології чарівна корова Аудумла виникла з розталого інею, що наповняв світову безодню. Вона своїм молоком вигодувала велетня Іміра, з тіла якого був створений світ. Сама вона харчувалася тим, що лизала солоне каміння, покрите інеєм. Із цього каміння виник пращур богів Бурі.

У слов'ян корова — уособлення богині неба, годувальниці землі, яка своїм молоком напуває поля; молоко такої корови — символ благодатного дощу.