Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Яйце


Яйце

Яйце являє собою таємницю життя, сім’я зародження, потенційну можливість. Таємничий ріст відбувається всередині закритої шкаралупи, і те, що здається неіснуючим, активно розвивається і живе, тому яйце є емблемою безсмертя.

У більшості символічних традицій можна знайти Космічне Яйце, яке містить у собі всесвіт, уособлює досконалий стан єдності протилежностей. Воно символізує первинний світ хаосу і зародок усіх творінь, космічний час і простір.

Будучи єдиним цілим, воно, тим не менш, містить все існуюче і всі потенційні можливості у просторі, обмеженому шкаралупою.

Під час створення світу Космічне Яйце (іноді принесене змією, але частіше відкладене в океан гігантським птахом) розбивається і надає форму хаосу: його половинки утворюють землю і небо, виникає життя у всіх його формах, природних і надприродних.Космічне Яйце

Космічне Яйце часто змальовується як золоте, що символізує Сонце, іноді йому надаються і інші атрибути Сонця.

У фольклорі усього світу яйце — добрий знак, який символізує удачу, багатство і здоров’я.

В Єгипті яйце було символом відродження космічного і людського, небесного і земного. Всесвіт визначався як яйце, задумане в часи Великого Єдиного. Бог Сонця Ра вилупився з Космічного Яйця, яке зніс Великий Гоготун: «Воно росте, і я росту, воно живе, і я живу». Змій Кнеф також породив Космічне Яйце з рота, який символізує Лотос. Птах Фенікс гине у вогні, але виникає знову із власного яйця.

Яйце, яке пливе над мумією, означає надію на загробне життя. Подібні значення мають диск з крилами та жук-скарабей, який штовхає свою кульку.

В буддизмі шкаралупа яйця — це «шкаралупа невігластва». Пробити її — означає народитися вдруге і досягти просвітлення, подолати час і простір.

В Китаї яйце — символ цілісності. Китайці вірили, що першопредок Паньгу вийшов з яйця, яке плавало у первинних водах: «Все легке і чисте, що було в ньому, зараз же піднялося вгору і утворило небо, а все важке і брудне спустилося донизу і утворило землю».

В індуїзмі Космічне Яйце зніс божественний птах на первинні води. З золотого яйця вийшов Брахма, а дві половинки утворили Небо і Землю: «Це велике яйце, яке складається з елементів і покоїться на водах, було прекрасним природнім пристановищем Вішну, і ось тут Вішну… набув образу відчутного, який можна сприйняти почуттями… В яйці тому були континенти і моря, планети і частини всесвіту, і боги, і демони, і людство» (Вішну Пурана). Космічне Яйце відповідає яйцю Брахми і поділяється на три частини: область почуттів, небеса і безформний світ. В Індії відкладання яйця еквівалентно народженню людини, а вилуплювання з яйця символізує друге народження людини, або ініціацію.

У Давній Греції небесне Яйце складалося з семи згорнутих шарів, що означали сім небес, або сфер. В грецькому орфізмі яйце є таємницею життя, творіння, воскресіння; воно оточене уроборосом. Діоскури, народжені з яйця Зевсом і Ледою, носять дві половинки яйця як шапочки. Згідно з однією з версій міфу, з одного яйця з’явилися Полідевк і Єлена, з другого — Кастор і Клітемнестра. З яйцем зображується Діоніс — бог родючості і весняного відродження природи.Пасхальні Яйця

В християнстві Яйце — символ надії і воскресіння. Великоднє яйце є емблемою безсмертя. Білосніжна шкаралупа, таємниця, прихована під нею, привносили й інші додаткові значення до символіки яйця, що відобразилося, наприклад, в вівтарі роботи П’єтро делла Франчески «Мадонна з немовлям» (1450), в якому яйце символізує непорочне зачаття.