Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 18.10.2008

Екскурсія по Києву для дітей Старобасанського інтернату

Екскурсія по Києву для дітей Старобасанського інтернату
На зоряному небі планетарію пролетіли сузір’я Орла, Лева, Оріона, Лебедя... Зачаровані, десятки дитячих очей спостерігали за рухом небесних світил, а в душах мимоволі народжувалися бажання. Не великі – не стати президентом, банкіром чи навчатися за кордоном. А почути теплий сміх, побачити батьківську посмішку, відчути себе потрібним... Нашим маленьким екскурсантам – 8-15 років. Взявшись за ручки, крокують у строю з вихователями. Вони 2 год їхали зі Старобасанського інтернату до Києва, щоб побачити столицю у осінніх фарбах... Три автобуси, дві групи – молодших і старших, у кожної своя програма. Так суботнього ранку починалося знайомство дітей зі столицею України. Ця екскурсія стала продовженням акції «Маленький і великий сад», коли діти Старобасанського інтернату, котрі обкопували дерева і саджали вазони, власною працею заслужили поїздку до Києва. Супроводжувати обидві групи, окрім семи вихователів, приїхали 12 акропольців. Дітям не просто хотілося побачити столицю, а й порозпитувати, поговорити... Адже для багатьох, особливо менших, ця екскурсія до Києва була першою в житті.
Молодша група – сорок малюків 2-5 класів, вже після першої прогулянки Маріїнським парком не могли передати своїх вражень. Їх дивувало все – і що Дніпро такий широкий, і стільки машин у місті, великих будівель, так багато людей. Проходячи повз Маріїнський палац, вони уявляли, як у його парку гуляли царі з царівнами. А довкола було стільки весіль і наречених, що й собі хотілося на мить стати нареченою. А ще діти дуже зраділи, коли побачили білочку, яка стрибала з одного дерева на інше!
Після прогулянки повз монументальні будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Національного банку України, малеча підійшла до будинку з химерами. На старовинний дім Городецького дивилися із захопленням, навіть грали у гру – хто назве більше тварин, які приховані на цьому домі. Переможців визначити було важко, оскільки діти наперебій називали тварин, яких навіть дорослі не могли знайти. Далі діти відвідали Музичний театр з виставою «Пригоди Буратіно». Їх дуже здивував контрабас і вони запитували у вчительки, що це за велика штука, яку пиляють. У антракті діти з цікавістю розглядати сцену і оркестрову яму, розпитуючи вчителів про невідомі їм музичні інструменти. У той же час старша група торувала стежки старовинної Київської фортеці. Саме в суботу стартував Міжнародний фестиваль субкультур «Шлях вовка», програма якого передбачала лицарські бої і конкурс середньовічних костюмів. Проходячи повз давньоруських воїнів у кольчугах, справжніх богатирів, навіть дорослі відчували себе не в ХХІ столітті.
Після обіду відвідали Планетарій із програмою «Прогулянки зоряним небом». Діти розповідали, що найбільше їм запам’яталися міфи, які супроводжували показ сузір’їв, особливо про визволення Гераклом Прометея. Що ж, щоб вижити у сьогоднішньому нелегкому житті потрібно бути щоденним Гераклом, і діти це підсвідомо розуміють. Ми запитували у дітей, ким вони мріють стати, коли виростуть. Ніна, учениця 7 класу, хоче бути перукарем, Тетянка – продавцем. Тому Планетарій як місце зустрічі неба і землі, зір і дитячих земних бажань нехай залишиться для них опорою і вірою, що Доля усміхається і що своє щастя кожний зможе вибороти.