Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Надії Алексєєнко, 21, оф. 612

Дніпро

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Дніпро / 14.08.2010

Екологічна акція на батьківщині Ісмаїла Гаспринського

Волонтери “Нового Акрополя” Києва, Дніпропетровська та Львова провели незаплановану екологічну акцію в селі Синапне (АР Крим, Бахчисарайський район).

Синапне розташовано у центральній частині Бахчисарайського району (відмічено на мапі), у верхів`ях річки Качі на відстані близько 18 км. від Бахчисараю. До 1945 р. це село називалося Улу́-Сала́, що перекладається як Велика Сала, при чому слово «сала» не перекладається з жодної кримської мови. Дослідники приписують подібні топоніми впливу аланської мови, яка домінувала у Криму в IV - XI століттях. Скоріш за все виникнення села також відноситься до цього періоду.

Це село примітне ще тим, що саме тут народився видатний кримськотатарський мислитель, просвітник, письменник, педагог, видавець першої в Росії тюркомовної газети — Ісмаїл Гаспринський (1851-1914).

Ісмаїл Гаспринский отримував освіту в початковій школі (мектебе), у Симферопольській чоловічій гімназії, у воронезькому воєнному учбовому закладі, а потім у 2-й Московській воєнній гімназії. Навчання не закінчив і повернувся у Крим, де працював вчителем початкової школи. У 1871 р. виїхав у Францію. З 1874 по 1875 рр. жив у Туречинні. Після повернення у Крим був обраний депутатом Бахчисарайської міської Думи. З 1879 по 1884 рр. — міський голова Бахчисараю.

З 1883 р. Гаспринському дозволили видавати і редагувати першу кримськотатарсько-російську газету «Перекладач-Терджиман». Вона довгий час була єдиним тюркомовним періодичним виданням у Росії, а напочатку XX ст. старійшою мусульмансько газетою в світі. Газета проіснувала майже 35 років і була закрита у 1918 р. З 1905 р. Гаспринський розпочав видавати перший кримськотатарський журнал для жінок «Алемі Нісван» («Жіночий Світ»), редактором якого була його дочка Шефіка.

З ім`ям Ісмаїла Гаспринського пов`язано заснування та розвиток просвітницької течії народів ісламського Сходу — джадідизм (новий, більш світський метод навчання), яка радикально змінила суть і структуру початкової освіти у багатьох мусульманських країнах. Гаспринським були розроблені основи перетворення мусульманської системи народної освіти. Його нові методи навчання з успіхом застосовувалися не тільки у Криму, а і в Татарстані, Казахстані, Башкортостані, Туркменістані, Таджикістані, Узбекістані, Киргизстані, Азербайджані, Туреччині, Північній Персії та Східному Китаї. Він написав та видав серію учбових посібників для національних новометодних шкіл. Найбільш відомим з них став підручник «Ходжа та субьян» («Вчитель дітей»).

Ісмаїл Гаспринський помер у Бахчисараї, його поховано на території Зинджирли медресе. У Бахчисараї є його музей, який відчинений для відвідувачів.

На жаль, це невеличке село (близько 300 жителів) було досить засміченим. Особливо багато сміття ми зібрали біля гарного озера — місця відпочинку місцевих жителів і туристів. Також було частково розібране стихійне звалище на одній із центральних вулиць. Всього за підсумками акції було зібрано більше ніж 50 пакетів побутового сміття. Сподіваємося, що в майбутньому ситуація зі сміттям у селі зміниться на краще — його стане менше або не буде зовсім.

Ми запрошуємо на наші екологічні акції усіх, хто бажає допомогти природі та просто добре провести час. Із запитаннями можна телефонувати за номером: (063) 369 57 49.