Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 01.01.2008

Екологія Карпат

Екологія Карпат

Гори... Вони кличуть у свій світ, випробуючи на шляху безліччю труднощів і перешкод. Які таємниці намагаються відкрити нам мовчазні вершини, красуючись під ніжною лазур'ю неба чи суворим поглядом хмар?  Про що невпинно шепотять дивні простори, що відкриваються погляду лише з висоти?

Людина, що хоч раз в житті побувала на вершині, і відчула серцем глибину оточуючої Величі, зрозуміла, що зустрілася з Таємницею.

В Україні також є місця, насичені таємницями. Серед них Карпати — гірська країна, відома багатством і розмаїтістю рослинного і тваринного світу, що потребує багатопланових наукових досліджень, дбайливого використання й охорони. Особливе значення мають недоторкані первісні букові ліси — унікальне природне явище в Європі і в усьому світі, яке потребує охорони та захисту особливо в даний час.

У 1968 році на найвищій частині гірської системи українських Карпат на території Івано-Франківської і Закарпатської областей був організований Карпатський заповідник, площа якого весь час розширювалася і сьогодні складає 38930 га. З 1992 року за підтримкою Глобального Економічного Фонду реалізується проект по збереженню біологічного різноманіття Карпат, що став важливим кроком у розвитку міжнародного співробітництва в сфері охорони природи. Виконання цього проекту стало можливим завдяки енергії та ентузіазму багатьох людей і організацій, як в Україні, так і в інших державах. Група активної екології «ГЕЯ» (Організація «Новий Акрополь») також запропонувала заповіднику свою допомогу.

Перша експедиція була спрямована в Говерлянський масив, що є центральною частиною заповідника і займає обидва схили Чорногорського хребта. Він відомий казковістю змішаних смереково-букових лісів. Саме звідси беруть початок найбільші ріки Карпат: на південних схилах — Тиса, на північних — Прут. Наймальовничіші пейзажі можна спостерігати з найвищої точки України — г. Говерла. Звідси відкриваються погляду прекрасні зелені полонини, і дрімучі ялинові ліси.

Головною метою групи «ГЕЯ» було прибирання вершини від сміття, що залишається численними туристами. Крім того, у задачі експедиції входило: проведення інструктажу туристів, патрулювання, розчищення гірських доріг і струмочків, обладнання туристичних стоянок.

Друга експедиція була спрямована в Угольський масив. Він відомий унікальними первісними буковими лісами. Вони ростуть на мальовничих схилах гори Менчул уздовж Полонинського хребта між двома ріками — Великою і Малою Уголькою. Людина, що вперше потрапила до букового лісу заповідника, дивується величчю дерев. Деякі буки-велетні ростуть до 300 років, досягаючи 50 метрів у висоту. Старі дерева падають, заростають травою та мохом, утворюючи непрохідні лісові хащі, що доповнюють первісну казковість лісів.

В даний час втілюється в життя українсько-швейцарський проект з дослідження цих лісів, у якому група «ГЕЯ» взяла активну участь. Завданням групи була допомога фахівцям заповідника в проведенні розмітки досліджуваної площі букового лісу, нанесенні на карту всіх дерев, що знаходяться на цій території, для наступного вивчення та аналізу. Завдання було відповідальним і часто виконувалося в екстремальних умовах.

Однак, трудноші не стали перешкодою на шляху до нового, гарного, таємничого. Любов до природи та цікавість привели нас у місця, відомі казковими карстовими відкладеннями, печерами і мінеральними джерелами, багаті скелями і відшаруваннями, що, виходячи на поверхню, набувають форми різних дивовижних образів. За кожним поворотом з'являлися все нові й нові, несхожі одна на іншу, картини, народжені самою природою. Величезні дракони, сфінкси, гриби, і цілі палаци «оживали» серед сяючих скрізь струмочків. Де не де в скелях виднілися глибокі темні ущелини — шляхи у «підземне царство» карстових печер і впадин. Особливо красивими є печери Молочний камінь і Гребінь, що щедро прикрашені природою дивними сталактитами. Найглибша печера — 46-метрова шахта Дружба. Вона унікальна тим, що її сталактити, подібно коралам, розрослися в усі сторони печери.

Карпати — загадкова країна, що складається з безлічі таємниць. І лише, спостерігаючи і пізнаючи красу гір, відчуваючи єдність із природою, людина здатна відкрити для себе ці таємниці. Діалог з ними дає можливість людині відчути іншу реальність, де немає суєти і безладдя, усе гармонійно і цілісно. Природа і гори говорять з нами. Глибоке бажання зрозуміти їхню мову дозволяють людині відкрити істину про саму себе — хто вона і навіщо прийшла у цей світ. Тому найвища наша мета — взаєморозуміння з природою і збереження її краси.