Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

31.10.2009

Всеукраїнська екологічна акція "Разом за чисте місто!"

Порядок у рідному місті починається з кожного з нас. Не кинутий напризволяще пакет, донесені до смітника папірці й обгортки, своєчасно прибране листя у парку – все це є запорукою чистоти. Зробити свій внесок у благоустрій міст України вирішили й волонтери асоціації «Новий Акрополь», провівши 31 жовтня – 1 листопада 2009 року Всеукраїнську екологічну акцію «Разом за чисте місто».

Загалом, в акції взяли участь волонтери з Києва, Донецька, Харкова та Одеси. За словами керівника волонтерського руху асоціації «Новий Акрополь» Володимира Овчаренка, це перша подібна акція, яка одночасно пройшла у кількох містах України.

– Сьогодні ми не можемо лише говорити про екологію та проблеми міст, – зауважив він. – Ми повинні діяти. Кожний глобальний проект починається з маленьких кроків.

У Києві акція «Разом за чисте місто» відбулася в ботанічному саду ім. О. В. Фоміна. Головним завданням була допомога по очищенню території, прибиранню сміття та підготовки до зимового періоду університетського саду. Волонтери згрібали листя, вантажили його на трактор; частиною цього листя потім накривали кущі троянд та інших квітів, щоб захистити їх від морозів.

У Харківському ботанічному саду ім. В. Н. Каразіна під час акції працювало 12 волонтерів. В ній взяли участь не лише акропольці, а й місцеві жителі, які прийшли за анонсом афіш, розповсюджених в районі ботсаду. Це свідчить про небайдужість харків’ян до екології свого міста. Волонтери прибирали територію саду, очищали її від сміття, залишеного відвідувачами. Як виявилося, саме сміття є однією із актуальних проблем зеленого куточку міста.

У Донецьку екопроект відбувся в Донецькому ботанічному саду. Погода була по-осінньому холодною, що не завадило добровольцям згрібати листя із садових ділянок та алей. Кілька учасників дізналися про акцію після відвідування виставки «Стародавні цивілізації Америки», яку «Новий Акрополь» відкрив у Донецькому обласному краєзнавчому музеї. Недарма кажуть, що справжня культура завжди поєднує споглядання прекрасного і дію, які йдуть пліч-о-пліч.

А одесити вирішили провести акцію у вже традиційному місці – парку «Меморіал 411 батареї». За словами учасників, довірена їм ділянка була густо вкрита опалим листям, відтак вони збирали тa відносили його з алеї вглиб паркy. Іноді небайдужі відвідувачі приєднувалися до акції. Особливо відгукнулися на ранкове прибирання юні одесити, які серйозно і відповідально допомагали збирати листя. По закінченню робіт волонтери ділилися враженнями: «Залишаючи парк, ми озирнулися – позаду залишилась чиста алея, і чомусь нам здалося, що в цю мить чистішим став цілий світ!»

У Львові та Дніпропетровську, в яких також діють філії «Нового Акрополя», заплановані екологічні акції були відмінені, у зв’язку з оголошенням про початок карантину і сезонними похолоданнями.

«Разом за чисте місто» – це не одноразова всеукраїнська акція, а екологічна ініціатива, яка продовжиться і в наступному році. Черговий всеукраїнський екопроект запланований на квітень 2010 року, до якого «Новий Акрополь» запрошує активніше долучитися інші неурядові організації України.

І насамкінець. Екологія довкілля починається з екології душ. На жаль, сьогодні саме ця «заповідна територія» потребує найбільшого очищення. Адже зміна ментальності і виховання екологічної культури в українців – процес довготривалий.

Ольга Косянчук (Київ), Анна Городенцева (Одеса)

Парк «Меморіал 411 батареї», Одеса

Ботанічний сад ім. О. В. Фоміна, Київ

Донецький ботанічний сад