Підтримуємо Україну у ці важкі для нашої країни дні

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Грааль


Грааль

Грааль — один з найцікавіших і легендарних символів. Легенда про Святого Грааля середньовічної європейської літератури є спадком давньої релігії кельтів, але легенда про чашу була переусвідомлена в християнському дусі. В найпопулярнішій версії легенди це та чаша, з якої Ісус і апостоли пили на Тайній Вечері, або та, у яку Йосиф Аримафейський зібрав кров Христа, прибитого цвяхами до розп'яття.

Ця чаша — символічне джерело життя й безсмертя, достатку й плодючості, «чудесний годувальник». За бажанням вона миттєво дає будь-які страви й коштовності, а той, хто п'є з неї, виліковується від усіх хвороб; навіть небіжчики, варто їй лише торкнутися вуст, прокидаються до життя. Маючи здатність чудесно нагодовувати своїх обранців неземними стравами, Грааль в західній традиції посідає те саме місце, що й жертовна чаша з ведичною сомою, авестійською хаомою або грецькою амброзією.

Грааль, що вдихає нове життя в Фенікса й дає вічну юність тим, хто йому служить, має відношення до символіки Філософського Каменя. Він також виступає як барка, ковчег, у якому міститься насіння циклічного відновлення життя, насіння втрачених традицій.

Чаша Святого Грааля, яка містить кров, основу життя, ототожнюється з серцем, а відтак, з центром. Грааль поєднує в собі ці два елементи: чаша чи сяючий кубок із серцем (трикутник, поставлений на вершину), уособлює жіноче, сприймаюче, водне начало; спис чи меч (трикутник, спрямований вершиною догори) — чоловіче, активне, вогняне начало. Ці елементи об'єднані носіями життя — кров'ю або священною рідиною, що стікає в чашу. Життєдайні, відновлювальні сили, які випромінює сонячна посудина, і сили знищення, що втілюються в образі списа, який стікає кров'ю, містять у собі подвійне таїнство.

Пошуки Грааля — це повернення до раю, духовного центру людини й Всесвіту; символ ініціації, перевірки через випробування й зустріч зі смертю в пошуках прихованого смислу й таємниці життя. Пошуки зазвичай здійснюються сонячним героєм, який не має уявлення про свою істинну природу. Грааль перш за все передбачає пошук містичного Центра — «нерухомого першодвигуна» Аристотеля, або «незмінної середини» східної традиції. У глибинній психології Юнга Грааль символізує вічні пошуки людиною внутрішньої цілісності, повноти існування, рух від Его до Самості.

Втрата Грааля символізує втрату Золотого Віку, раю, першопочаткової духовності, внутрішньої стійкості, чистоти й безвинності людини.

Символіка розташування Грааля в центрі Круглого Стола, навколо якого сидять лицарі, досить близька китайському образу неба, що має форму кола з отвором усередині (аналог чаші або кубка).

В єгипетському символізмі є асоціації між чашею життя і серцем як центром життя. Ієрогліф, що позначає серце, мав форму судини.

У кельтів чаша, повна вина, пива чи меду, яку молода дівчина підносила королю, що вступав на престол, є символом верховної влади. Згодом це значення переноситься на чашу Грааля, на пошуки якої вирушають лицарі Круглого Стола.

У християнстві Грааль — святе Серце Христа. За переказами Грааль був зроблений янголами зі смарагду, що впав з лоба Люцифера, коли він був скинутий у безодню. Подібно до Діви Марії, яка спокутувала гріх Єви, кров Спасителя завдяки Граалю спокутувала гріх Люцифера. Таким чином, значення Грааля все більше пов'язується з муками Христа, з ідеєю добровільної жертви й спокутування.

За християнською легендою Грааль був даний Адаму, але залишений ним в раю після гріхопадіння. Він досі знаходиться в центрі Раю і його необхідно знову знайти, оскільки Спаситель отримує чашу й відновлює Рай для людства.

Образ Грааля, безперечно, не можна повністю зводити ні до церковного таїнства, ні до кельтського міфу. Для лицарської культури Середньовіччя важливість Грааля як символу полягала в тому, що вона поєднувала дух лицарських пригод, вільну гру фантазії, яка використовувала уламки напівзабутої міфології, і християнську містику. Ця чаша є символом душевного здоров'я і прагнення піднестися, адже лише ті з шукачів, хто наділений абсолютною чистотою серця, можуть досягти успіху на своєму шляху. Всякий негідний, який наблизився до святині, буває покараний раною чи хворобою, однак, може очікувати зцілення від тієї ж святині. Грааль — це таємниця, яка відкривається лише найбільш гідним.

* * *

Кельнскому собору (отрывок)

Святой собор, как весь ты дивно свят!

Торжественен твоих громов раскат,

Мне внятен в нем померкший Монсальват.

Ты на скале дракона в вечный мрак

Взывающий, пылающий маяк!

Доколь зовешь, бессилен древний враг.

Я, на земле начавший песнь свою,

На лунный серп ступив, ее пою,

Но миг — и в звездном круге я стою.

И дивно мне, из рук слагая крест,

Парить в просторах горних, выше звезд.

Пред Розой роз, Невестою невест!

Святой собор, клянусь тебя любить,

Наш лживый век презреть и позабыть,

Клянусь твоим слугою верным быть,

Хранить о рае светлую печаль

И обнажать святую сердца сталь

За Крест и Розу, за святой Грааль!

Эллис