ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

15.04.2011

ВСЕУКРАЇНСЬКА ЕКОЛОГІЧНА АКЦІЯ «РАЗОМ ЗА ЧИСТЕ МІСТО»

спільно з проектом «Зробимо Україну чистою!»

Традиційно у квітні до Дня довкілля Асоціація «Новий Акрополь» проводить низку екологічних акцій в містах України. День довкілля відзначається в Україні щорічно за ініціативи Організації об’єднаних націй. Підтримуючи ініціативи ООН, «Новий Акрополь» щорічно з 1992 року організовує екологічні акції навесні та восени.

Цього року захід організовано спільно з проектом «Зробимо Україну чистою!» («Let’s do it Ukraine»). Проект «Let’s do it» був започаткований в Естонії у 2008 році. В Україні акція проводиться вдруге. Її мета – об’єднати зусилля волонтерів усієї України задля захисту навколишнього середовища.

У Києві акція відбулась 16 квітня у Ботанічному саду ім.М.М.Гришка. «Новий Акрополь» співпрацює з Ботанічним садом з вже впродовж двадцяти років, допомагаючи працівникам саду впорядковувати територію, піклуватись про квіти і просто прибирати сміття. Цього разу 55 волонтерів працювали у Розарії: прибирали сміття і торішнє листя, готували Розарій до скорого відкриття для відвідувачів. Поруч із дорослими працювали і діти, які отримали не менше задоволення від того, що дбають про природу.

У Харкові волонтери працювали у Ботанічному саду Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна16 квітня. Акція відбувалась у майже екстремальних умовах. Незважаючи на дощ, двадцять волонтерів разом із працівниками Ботанічного саду прибирали схили саду від сміття біля джерела Саржин яр. За дві години роботи волонтери прибрали більше тридцяти мішків сміття, яке сортувалось на скло, пластик і решту сміття. Складні погодні умови не тільки не завадили акції, але сприяли встановленню дружніх стосунків.

У Дніпропетровську акція проводилась 16 квітня у Парку імені 40-річчя визволення Дніпропетровська. 14 волонтерів «Нового Акрополя», а також 4 волонтери, що приєднались до акції в рамках проекту «Зробимо Дніпропетровськ чистим!» прибирали парк та стихійне звалище сміття поруч з парком. Було зібрано 150 пакетів сміття. Завдяки сприянню акції компанії «Грінко», сміття сортувалось для його подальшої утилізації і вивозилось до сміттєпереробних заводів.

В Одесі прибирали улюблене місце відпочинку мешканців міста – парк «Меморіал 411 батареї». 23 волонтери «Нового Акрополя» 17 квітня звільняли парк від сміття. Незважаючи на те, що напередодні у парку прибирали, сміття виявилось настільки багато, що навіть об’єднаних зусиль волонтерів було недостатньо для того, щоб очистити всю територію парку. Тому ми знову й знову закликаємо не забувати про те, що найкращий спосіб підтримувати чистоту – це не смітити.

У Львові волонтери «Нового Акрополя», Незалежної групи екологічних ініціатив «Чистий Львів», екологічного гуртка географічного факультету ЛНУ ім. І.Франка, студентського братства НУ «Львівська політехніка» та інші добровольці під гаслом «Let’s do it world!» об’єдналися з метою очищення парку «Знесіння» від сміття.

Встановлений еко-пост привертав увагу плакатом «Разом за чисте місто». Всі бажаючі приєднатися до прибирання парку проходили реєстрацію, забезпечувались рукавицями, мішками. Крім того пропонувалися чай та солодощі.

В результаті 4-х годин прибирання 43 добровольці в зібрали 75 мішків зі склом та 75 - з пластиком та загальним сміттям. ТОВ "АВЕ Львів" надало сміттєзбиральну машину. ТДВ “ЛЬВІВВТОРРЕСУРСИ” погодилось в найближчий робочий день купити зібране волонтерами скло та пластик. Отримані кошти будуть передані у фонд парку.

У Донецьку акція була організована волонтерами «Нового Акрополя» спільно із Центром сталого розвитку «Роза Вітрів» 15 квітня на Другому міському ставку. В акції взяли участь студенти факультетів екології і хімічних технологій Донецького національного технічного університету, студенти Донецького національного університету і Державного університету "Інтелект" – разом 50 волонтерів. Загалом волонтери зібрали і вивезли 2 сміттєвоза із сміттям і встановили біля ставка КУБО (великий смітник на 15 кубічних метрів). Акція проводилась за підтримки Управління екологічної безпеки Донецької міської ради.

Репортаж акції 2010 року : Разом за чисте місто!