ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

16.07.2011

X ювілейна екологічна акція «Нового Акрополя» в Кременецькому ботанічному саду

З 16 по 30 липня 2011 року за участі волонтерів Асоціації «Новий Акрополь» відбулась десята ювілейна екологічна акція в Кременецькому ботанічному саду. Акція була присвячена 20-річчю діяльності Асоціації «Новий Акрополь» в Україні. В ній взяли участь сорок волонтерів із Києва, Дніпропетровська, Одеси, Львова, Харкова і Донецька.

Допомога Кременецькому ботанічному саду стала уже доброю традицією для волонтерів Асоціації «Новий Акрополь». Проект з відновлення саду було розпочато «Новим Акрополем» ще влітку 2002 року за рекомендацією Міністерства екології та природних ресурсів України. Один з найстаріших і колись славетних ботанічних садів Європи сьогодні дійсно потребує допомоги. Після нетривалого розквіту, сад був занедбаний майже на двісті років і тільки наприкінці 90-х років двадцятого століття його почали відновлювати.

Щоліта впродовж останніх десяти років волонтери «Нового Акрополя» приїжджають до ботанічного саду і протягом двох або трьох тижнів допомагають в упорядкуванні його території. Варто зауважити, що територія саду досить велика – 200 га, тому, попри те, що уже багато зроблено, попереду ще більше планів. Однак, ідучи стежками уже добре знайомого саду, волонтери помічають, що він поволі стає все красивішим і привертає увагу все більшої кількості туристів.

Саме місце розташування саду є унікальним – в природних умовах тут зростає більше тисячі видів рослин, багато з яких – рідкісні і не зустрічаються в інших регіонах України. Сад є чудовою базою для наукових досліджень, одночасно з якими працівники ботсаду створюють нові ділянки та ландшафтні композиції.

Робота зі створення нових експозиційних ділянок потребує багато зусиль, тому на допомогу волонтерів у ботанічному саду щороку чекають з нетерпінням. За десять років за участі волонтерів «Нового Акрополя» упорядковано територію біля центрального входу до ботанічного саду, а також навколо пам’ятника засновнику сада – Віллібальду Бессеру; висаджено алею молодих дерев; зроблено сходи до верхніх ділянок ботанічного саду; закладено сад магнолій та альпійську гірку. Крім того, волонтери завжди допомагають у роботі на експериментальних ділянках саду.

Такі екологічні тижні, які волонтери проводять в наметовому містечку на одній з галявин ботсаду, є для них своєрідним відпочинком від повсякденних справ і міської метушні: «Віддаючи трохи своєї праці, ми отримуємо натомість можливість активно відпочивати і спостерігати незрівнянні краєвиди, що відкриваються з Кременецьких пагорбів», – зауважує учасниця акції.

Можна додати, що це також і можливість зробити свій скромний внесок в історію, якою так багатий Кременець. Незважаючи на те, що це невелике містечко, Кременець завжди був одним із історичних і культурних центрів Тернопілля. Тижні екології в цьому мальовничому куточку Західної України волонтери сполучають із культурними заходами, які вже також традиційно проводять у місцевому музеї Ю.Словацього. Волонтери «Нового Акрополя» проводили тут літературні вечори, присвячені Омару Хайаму, Максиміліану Волошину, Лесі Українці, Івану Франку, Юліушу Словацькому, Ліні Костенко. Цього разу у програмі були вечори, присвячені Соломії Крушельницькій та Василю Стусу. Ці заходи проводились в рамках проекту «Видатні українці», який наразі реалізується Асоціацією «Новий Акрополь» з нагоди 20-ї річниці Незалежності України та 20-річчя діяльності Асоціації «Новий Акрополь» в Україні.