ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Дорошенка 7

Львів

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Львів / 24.05.2015

Лекція «Д.І.Яворницький. Лицар науки»

23 травня у «Новому Акрополі» Львова ми познайомилися з діяльністю і життєвим шляхом Дмитра Яворницького, видатного історика, археолога, етнографа, фольклориста, лексикографа та письменника.

Ми відкрили для себе справжнього титана науки, істинного дослідника до прикладу якого можна рівнятися сучасним науковцям. Його дослідження історії українського козацтва заповнили прогалини у цій сторінці України, а створений ним музей — можливість побачити осколки незламного та величного козацького духу. Незважаючи на критику наукових кіл, яка супроводжувала весь його життєвий шлях, він невпинно продовжував дослідження козацтва звертаючись до давніх текстів, археологічних знахідок та професійних контактів.

Цікавим є той факт, що саме Яворницький наштовхнув Репіна на створення відомої картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану», а сам писар, якого зображено в центрі композиції і є Яворницький.

Слухачі, яких було дванадцять, безмежно вдячні лектору Антону Мухіну, викладачу «Нового Акрополя» Дніпропетровська, екскурсовода і краєзнавця. Завдяки таким дослідникам-ентузіастам, ми відкриваємо таких Лицарів науки як Дмитро Яворницький.

Довідково:

Дмитро Іванович Яворницький (1855–1940) — вчений-історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник. Він діяв як відчуває серце, тісно товаришував з інтелігенцією Петербурга та Москви, його харизмою захоплювалися, а його розповіді могли невпинно слухати і цар Микола, і Нестор Махно. При будь-якій владі ця велична постать не зраджували людським цінностям, та передати для нащадків скарби минувщини.

Дослідник історії запорізького козацтва, опублікував близько 50 наукових робіт, зокрема: трьохтомник «Історія запорізьких козаків», двотомна праця «Запоріжжя в залишках старовини і переказах народу», «Нариси з історії запорозьких козаків і Новоросійського краю», «Вольності запорізьких козаків», та ін..

Д. І. Яворницький читав лекції з російської історії у Варшавському (1895–1896 рр.) і Московському (1896–1905 рр.) університетах.

У 1902 році на базі колекцій Фабра і Поля в Катеринославі був заснований Обласний музей першим директором якого став Д. І. Яворницький. 

У грудні 1910 року в передмісті Катеринослава — в Мануйлівці відкрився будинок «Просвіти». Д. І. Яворницький був центральною фігурою в діяльності «Просвіти».

Значна заслуга Д. І. Яворницького як археолога, який першим провів систематичні розкопки і вивчення археологічних пам'яток Придніпров'я, зокрема, на дніпровських порогах.

16 квітня 1929 Д. І. Яворницький був обраний дійсним членом АН УРСР. Нині його ім'ям названо Дніпропетровський Історичний музей.

 

Слідкуйте за наступними заходами, які присвячені видатним особистостям України на сайті та соціальних мережах «Нового Акрополя».

www.facebook.com/NewAcropolisLviv

 

Будьте завжди в курсі самих актуальних подій «Нового акрополя» 

newacropolis.org.ua/contact