ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 05.12.2009

Круглий стіл "Волонтерство в дії"

5 грудня 2009 р. у приміщенні Асоціації «Новий Акрополь» відбувся круглий стіл на тему «Волонтерство в дії: тенденції та перспективи розвитку», присвячений Міжнародному дню волонтера. У круглому столі взяли участь 40 учасників із 20 волонтерських організацій України. Цей захід став однією з об’єднавчих ініціатив для налагодження співпраці між різними волонтерськими організаціями, знайомства і планування спільних волонтерських проектів у наступному році.

Захід відбувся в рамках оголошених Програмою Волонтери ООН «Волонтерських вихідних», що тривали 5-6 грудня 2009 р. До участі у круглому столі долучилися представники провідних громадських організацій України: Волонтери ООН, Зелена Хвиля, ресурсний центр «Гурт», Служіння заради миру, AEGEE-Kyiv, ПЛАСТ, Інформаційний центр «Зелене досьє», екофестиваль «Трипільське коло», Кліматінфо, 350.org, Громадський центр «Волонтер», Демократичний альянс, ОО «Молодіжний екологічний центр», WWF, екоклуб «Еколотос», Студія формування здорового способу життя, Бергвальдпроект, CleanKiev та ін.

Джованні Моцареллі і Антон Мусулін

На відкритті Президент Асоціації «Новий Акрополь» в Україні Антон Мусулін наголосив на важливості усвідомленого ставлення до волонтерства:

– Думаю, що здатність підтримувати загальнолюдське, проявляти трохи більше доброти і щедрості – це найважливіше, чого ми потребуємо. Сьогоднішня зустріч дасть можливість познайомитись один з одним і в подальшому проводити спільні дії.

Джованні Моцареллі, координатор Програми Волонтери ООН, у вітальному слові наголосив на двох важливих причинах святкування Міжнародного дня волонтера: по-перше, щоб подякувати волонтерам за діяльність, яка покращує суспільство; по-друге, щоб підвищити усвідомлення ролі та значущості волонтерства в соціумі:

– Волонтери є серцем здорового громадянського суспільства. Незважаючи на те, що роль волонтерів досить вагома, їхня праця часто залишається непомітною. Тому час від часу ми маємо зупинитися, подумати і подякувати волонтерам за їхню працю.

Представники організацій мали п’ять хвилин для короткої презентації своєї діяльності з використанням відео- та слайдпрезентацій. Це дало можливість побачити де-факто ті волонтерські проекти, які були здійснені добровольцями: прибирання берегів Дніпра, парків, лісів, ботанічних садів України, екологічні табори для відродження та збереження зелених куточків нашої держави; робота з соціально незахищеними верствами населення, відвідування дитячих будинків та інтернатів з пізнавально-розважальними програмами; збирання коштів та подарунків з нагоди свят тощо.

Як виявилося, чимало проектів подібні за характером. Так, україно-швейцарський «Бергвальдпроект», метою якого є збереження території Карпатських лісів, є таким же екологічним табором, які проводить Асоціація «Новий Акрополь» (у Карпатському біосферному заповіднику, Кримських ботанічних садах) та екоклуб «Зелена Хвиля». Чимало створено веб-ресурсів для інформування про волонтерські проекти та спілкування волонтерів: Кліматінфо, «Зелене досьє», ГУРТ, CleanKiev та ін. Соціальними проектами активно займається ВМГО «Служіння заради миру», громадський центр «Волонтер» та ін.

Чимало учасників висловило думку, що об’єднання волонтерських зусиль є наразі одним із найголовніших завдань для розвитку інституту волонтерства в Україні. Дух альтруїзму, властивий свідомості волонтера, є тією дієвою силою, що сприяє як ефективній суспільній праці, так і взаєморозумінню різних людей між собою. Як відомо, 2010 рік ЮНЕСКО оголосила Міжнародним роком зближення культур; зі свого боку нам хотілося б, щоб 2010 став роком зближення і співпраці волонтерських організацій України.

Ольга Косянчук, Асоціація «Новий Акрополь»

Овчаренко Володимир, Група активної екології "ГЕЯ", "Новий Акрополь"

Тарасова Олена, екоклуб "Зелена хвиля"

Аракелян Ніна, напрям "Соціальні акції", "Новий Акрополь"

Маклюк Юлія, "Кліматінфо"

Малькова Катерина, "Зелене досьє"

>

Данілін Максим, "Служіння заради миру"

Іванов Олександр, "Трипільське коло"

Хрутьба Андрій, "Молодіжний екологічний центр"

Горобчук Людмила, громадський центр "Волонтер"

Мірошніченко Катерина, "350.org"

Поштаренко Галина, "Бергвальдпроект"

Роменська Аніта, екоклуб "ЕкоЛотос"