ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 18.11.2014

Лекція «Чи був в Україні Сократ? Лекція про українську філософію»

Лекцію читали викладачі філософської школи «Новий Акрополь» в Україні.

18 листопада 2014 року в культурному центрі «Новий Акрополь» (Київ) відбулась лекція «Чи був в Україні Сократ? Лекція про українську філософію».

На початку лекції ми розглядали поняття національної та світової філософії та говорили про історію української філософії. Ще століття тому вважалось, що українська філософська думка починається лише у XVIII столітті. Та насправді, витоки української філософії сягають часів Київської Русі. Вже тоді питання політики, етики, моралі та релігії були актуальними у всіх працях і трактатах. Але ці питання не розглядались окремо, а вважались цілісними разом. Далі простежується етап братських шкіл: Кирило-Мефодіївське братство, Києво-Могилянська академія, Острозька академія. Цей період називають Барокко української культури. Вивчаючи далі, ми торкаємося епохи Романтизму, ХIX століття. Тут провідною темою є людина і нація, формується національна ідентичність.

Але що ж таке українська філософія і які її риси? Давайте подивимося:

1) Екзистенційність. Життєвість. Етика, мораль, те, що безпосередньо пов'язано з життям людини.

2) Софійність. Не просто знання, а мудрість. Знання, підкріплене досвідом.

3) Слов'янський місіонізм. Зв'язок із християнством.

4) Мабуть, найголовніша риса — кордоцентризм (від лат. кордо — серце) — тяжіння до істин серця більше, ніж до істин розуму. Через серце можливе возз'єднання з Абсолютом. Це традиція української філософії.

5) Антеїзм. Антей — давньогрецький герой, з яким бореться Геракл. Він не може його перемогти, адже Антей живиться матір'ю-землею, і тільки піднявши його над головою, Геракл перемагає. Антеїзм — зв'язок українців із землею. Це можна зрозуміти, полишаючи рідні землі. Сковорода у своїх численних мандрах, слухаючи багатьох європейських філософів, казав, що «вони чужі за образом мислення».

У другій частині лекції ми познайомилися із найяскравішими представниками української філософії — Григорієм Сковородою і Памфілом Юркевичем. Звертаючись до їхньої творчості, ідей, способу життя, завжди можна простежити лінію Серця.

«Через любов і віру людина пізнає себе. І бути щасливим означає пізнати себе».

«Щастя в тому, щоб у нас було чисте серце».

Григорій Сковорода

 

Памфіл Юркевич порівнює розум і серце із світильником та елеєм:

«В міру того, як в серці людини вичерпується елей любові, світильник гасне: моральні начала та ідеї гаснуть і, нарешті, зникають із свідомості. Це зв’язок між світильником і елеєм — між головою і серцем — є саме звичайне явище в моральній історії людства».

Одного розуму недостатньо для філософії і осягнення істини — ось про що говорить нам українська філософія.

Лекція відбулась в рамках святкування Всесвітнього дня філософії. У 2014 році філософська школа «Новий Акрополь» присвячує всі святкові заходи темі України, української філософії та її внеску у філософську думку світу.