ПІДТРИМУЄМО УКРАЇНУ

вул. Данила Щербаківського, 9А

Київ/Нивки

  • Вінниця
  • Дніпро
  • Запоріжжя
  • І.-Франківськ
  • Кам'янець–Подільській
  • Київ/Нивки
  • Київ/Поділ
  • Львів
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Харків

Київ/Нивки / 22.03.2010

Відкриття виставки з астрономії

22 березня 2010 року о 17:00 відбулося урочисте відкриття Міжнародної виставки з астрономії «Всесвіт у центрі міста» у Київському планетарії товариства «Знання» України. У відкритті взяли участь провідні астрономи Києва та України, директори обсерваторій, представники дипломатичних представництв та культурних місій.

Міжнародна виставка «Всесвіт у центрі міста» була створена дослідницькими групами румунського та українського відділень Асоціації «Новий Акрополь». Вперше вона експонувалася в Астрономічній обсерваторії в Бухаресті у 2008 році. До її проведення в Україні долучились Київський планетарій товариства «Знання» України та інформаційний партнер Національний Комітет НК «Інтеркультура».

Урочисте відкриття розпочалося з вітань організаторів Міжнародної виставки. Голова правління Товариства «Знання» України Василь КУШЕРЕЦЬ відзначив: «Наша система не геоцентрична і не геліоцентрична; ми повинні підтримувати гомоцентричну систему, в основі якої – Людина. Зрозуміти людину можемо, вивчаючи космос, а зрозуміти космос – вивчаючи людину».

Президент Асоціації «Новий Акрополь» в Україні Антон МУСУЛІН також звернув увагу на взаємозв’язок людини та Всесвіту: «Хотілося б пригадати Канта, який говорив про те, що його найбільше дивує зоряне небо над головою і моральний закон у людині. Важливо усвідомити своє місце на цій Землі і підкорити не лише Місяць, а й самих себе. Мікрокосм і макрокосм взаємопов’язані». Міністр культури і туризму України Михайло КУЛИНЯК передав свої вітання з нагоди відкриття виставки у листі-подяці, наголосивши на значимості цього проекту для молодих українців. «Такі заходи, де задіяне молоде покоління, – зазначається у вітанні, – є поштовхом для розвитку і вдосконалення як особистих якостей, так і професійних здібностей, що дозволить в майбутньому називати їх професіоналами».

Заступник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард КУЗНЄЦОВ зауважив, що й досі людина оволоділа знаннями про космос лише на чотири відсотки: «Багато залишається невідомим. Те, що ми знаємо, – це досягнення астрономів всього світу. Ми повинні знати Всесвіт, що таке космічний простір і яке місце в ньому відведено людині».

Ірина ВАВИЛОВА, голова Національного організаційного комітету з проведення Міжнародного року астрономії в Україні, завідуюча лабораторією ГАО НАН України, вела мову про підсумки проведення Міжнародного року Астрономії в Україні, який було оголошеного ООН у 2009 році. Вона наголосила, що Україна – потужна астрономічна держава і рік астрономії пройшов успішно; було проведено багато заходів з популяризації астрономії.

Відвідали відкриття і представники посольств, зокрема радник посольства Палестини в Україні д-р Мобарек МУССА, культурний аташе посольства Румунії в Україні Іон НАВАЛ, Перший секретар посольства Республіки Болгарія в Україні Веселін ЮЗУНОВ. Виставка з астрономії, на їх переконання, сприяє пожвавленню міжнародної наукової співпраці і є вагомим внеском у розвиток міжкультурної комунікації.

Своє вітальне слово проголосили також директор Астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир ЄФІМЕНКО, директор Народної астрономічної обсерваторії Юрій ІВАЩЕНКО (це єдина в Україні приватна обсерваторія в м. Андрушівка, Житомирщина), головний редактор журналу «Всесвіт. Простір. Час» Сергій ГОРДІЄНКО та Голова Національного Комітету Навколосвітнього каравану «Інтеркультура» Володимир СОРОКА.

Завершилося відкриття програмою у Зоряному залі планетарію, спеціально підготовленою з нагоди відкриття. Гості здійснили віртуальну прогулянку по весняному зоряному небу, ознайомилися з головними сузір’ями, які можна спостерігати у цей час. Програма супроводжувалася ефектними фотографіями туманностей та галактик, розташованих у межах сузір’їв.

Загалом, на виставці експонуються 40 інформаційних стендів, які розкривають ключові етапи розвитку астрономії і при створенні яких використовувалися фотографії NASA. На стендах зображено ілюстрації об’єктів Всесвіту та Сонячної системи (планети, зірки, галактики, туманності); історії з життя видатних астрономів; огляд міфів, пов’язаних із найвідомішими сузір’ями, зокрема і зодіакальними.

Міжнародна виставка рухається з Бухаресту (Румунія) через Україну. Після Києва вона експонуватиметься у Харкові, Дніпропетровську, Львові, Одесі, Донецьку. Далі виставка поїде в Росію та Хорватію.

Головною метою виставки є популяризація астрономії, розширення знань сучасної людини про Всесвіт та його будову, пробудження у молодого покоління інтересу до наукових досліджень. Виставка розрахована на людей різного віку, зокрема цікавою буде як для дорослих, так і студентів та школярів. Астрономія – мова дружби різноманітних народів та етносів; це наука, яка допомагає людині усвідомити себе частиною Універсуму, а отже – бути відповідальною за свої дії на планеті. Життя на Землі органічно пов’язане із циклами розвитку Всесвіту.

Виставка працювала з 22 по 28 березня 2010 р. у приміщенні Київського планетарію з 9:00 до 20:00. Вхід вільний.

З 3 по 18 квітня виставка проходила в галереї Культурного центру «Новий Акрополь» (м. Нивки, вул. Щербакова, 9А).Вхід вільний.

У рамках виставки було запропоновано цикл лекцій: 26 березня – «Сакральна архітектура і космос» (лектор — Антон Мусулін). 2 квітня – «Кам’яні обсерваторії. Стоунхендж. Ньюгрендж. Аркаїм» (лектор — Коваль Микола). 9 квітня – «Всесвіт — гігантська головоломка» (лектор — Молчановський Олексій).Початок лекцій: 19:00. Вартість квитка: 20 грн., для студентів і пенсіонерів — 15 грн.

Адреса виставки: метро «Республіканський стадіон», вул. В. Васильківська, 57/3.Довідки: 501-01-35, (097) 970-89-31 Ольга Косянчук, [email protected]